Με συνδιοργανωτές «Το Βήμα» και την ισπανική εφημερίδα «Εl Ρais» πραγματοποιείται την Τρίτη 12 Μαΐου στις 5 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής το Συμπόσιο των Αθηνών. Το θέμα του Συμποσίου είναι «Η σοσιαλδημοκρατία και οι προκλήσεις του μέλλοντος. Ποιο θα είναι το προοδευτικό μοντέλο για την Ευρώπη;».

Το Συμπόσιο των Αθηνών εντάσσεται στην πολυθεματική σειρά δραστηριοτήτων του Μegaron Ρlus και διεξάγεται σε συνεργασία με «Το Βήμα Ιδεών» και την κίνηση «Desirs d΄Αvenir» της Γαλλίας. Συντονιστής θα είναιο έγκριτος γάλλος δημοσιογράφος Ζαν-Μαρί Κολομπανί.

Το Συμπόσιο των Αθηνών θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γ. Παπανδρέου. Την κεντρική εισήγηση θα κάνει η πρώην υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας και σήμερα πρόεδρος της περιφέρειας Πουατού-Σαράν κυρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Εισαγωγική παρέμβαση εκ μέρους των διοργανωτών θα κάνει ο κ. Ι. Μάνος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής.

Διακεκριμένες προσωπικότητες της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας θα συμμετάσχουν στο Συμπόσιο. Ανάμεσά τους θα είναι οι τέως πρωθυπουργοί της Ισπανίας κ. Φελίπε Γκονζάλες , της Ιταλίας κ. Μάσιμο ντ΄Αλέμα , της Ελλάδας κ. Κ. Σημίτης (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα), ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, οι βουλευτές και πρώην υπουργοί κ. Ζαν-Λουί Μπιανκό (Γαλλία), κυρία Αννα Διαμαντοπούλου (Ελλάδα), κ. Ντένις Μακ Σέιν (Βρετανία), κ. Λάιφ Παγκρότσκι (Σουηδία), κυρία Ανγκέλικα Σβαλ-Ντύρεν (Γερμανία). Παρόντες θα είναι επίσης οι οικονομολόγοι καθηγητές κκ. Γκάρι Ντίμσκι, Τάσος Γιαννίτσης, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και Φιλίπ Αγκιόν. Παρέμβαση θα κάνειο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ.Λουίς Αγιάλα.

O τίτλος του πρώτου πάνελ του Συμποσίου θα είναι «Οικονομία και κρίση». Ομιλητές θα είναι ο κ. Ντίμσκι, καθηγητής Οικονομικών και διοικητικός διευθυντής του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Καλιφόρνιας στο Σακραμέντο, ο κ. Γιαννίτσης, καθηγητής Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υπουργός, ο κ. Γκαλμπρέιθ, καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Λίντον Τζόνσον του Πανεπιστημίου του Τέξας (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα), καθώς και ο κ. Αγκιόν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (μέσω τηλεδιάσκεψης).

Στο δεύτερο μέρος του Συμποσίου θα ανταλλαγούν απόψεις για το παρόν και το μέλλον των ευρωπαϊκών θεσμών, για την εκπαίδευση και τη νεολαία, καθώς και για την απασχόληση και την ανάπτυξη. Η συζήτηση θα ανοίξει με παρέμβαση του γενικού γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Αγιάλα και θα συμμετάσχουν οι κκ. Κρέσπο, Μπιανκό, Μακ Σέιν, Παγκρότσκι και οι κυρίες Διαμαντοπούλου και Σβαλ-Ντύρεν. Το Συμπόσιο θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες του κ. Γκονζάλες, του κ. Ντ΄ Αλέμα και του κ. Σημίτη.