Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA επιστρέφει για 8η χρονιά, μεταξύ 27 Μαΐου και 5 Ιουνίου, για να αναδείξει για μια ακόμη χρονιά τον κινηματογραφικό πλούτο των ισπανόφωνων χωρών. Το 8ο FeCHA θα πραγματοποιηθεί στους θερινούς κινηματογράφους Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas, Αελλώ Cinemax, ενώ προβολές θα φιλοξενήσουν το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και η Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Το πρόγραμμα του 8ου FeCHA περιλαμβάνει 17 ταινίες μεγάλου μήκους, αφιέρωμα στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla και μια επιλογή από τις καλύτερες ισπανόφωνες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών στο αγαπημένο τμήμα του Φεστιβάλ cortoFeCHA.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με την ταινία «Ομαδική Θεραπεία» (Bajo Terapia), παρουσία του σκηνοθέτη και παραγωγού της ταινίας Gerardo Herrero και της παραγωγού Mariela Besuievsky. Στην ταινία τρία παντρεμένα ζευγάρια υποβάλλονται σε μια ασυνήθιστη ομαδική ψυχοθεραπεία. Η ψυχολόγος τους, παρότι δεν είναι μαζί τους στη συνεδρία, τους έχει αφήσει φακέλους με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν. Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο θεατρικό έργο του Αργεντινού συγγραφέα Matías Del Federico, που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αργεντινή το 2015, και έκτοτε έχει ανέβει σε περισσότερες από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι Herrero και Besuievsky ήταν παραγωγοί της βραβευμένης με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας «Το Μυστικό Στα Μάτια Της», το 2010.

Το 8ο FeCHA θα ρίξει αυλαία με την ταινία «Ριζοσπαστικό» (Radical), του Christopher Zalla, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Sundance 2023. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός δασκάλου σε μια μεξικανική συνοριακή πόλη γεμάτη διαφθορά και βία, που δοκιμάζει μια ριζοσπαστική νέα μέθοδο διδασκαλίας για να ξεκλειδώσει την περιέργεια και τις δυνατότητες των μαθητών του, ίσως και την ευφυΐα τους.

Το 8ο FeCHA θα τιμήσουν με την παρουσία τους 4 ακόμη ισπανόφωνοι κινηματογραφιστές και δημιουργοί. Με αφορμή την πρεμιέρα της ισπανικής ταινίας με την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στο ισπανικό box office την περσινή χρονιά, «Πρωταθλητέx» (Campeonex), το Φεστιβάλ θα υποδεχτεί τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο της ταινίας, Javier Fesser και την συν-σεναριογράφο Athenea Mata.

Τους φετινούς καλεσμένους του Φεστιβάλ συμπληρώνουν ο Alejandro Marín, σκηνοθέτης της ταινίας «Σε Αγαπώ Τρελά» (Te Estoy Amando Locamente) και η σεναριογράφος της ταινίας Carmen Garrido Vacas. Η ταινία κέρδισε Βραβείο Goya Καλύτερου Τραγουδιού, ενώ ήταν υποψήφια για τέσσερα ακόμη βραβεία, μεταξύ των οποίων Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου. 

Στα highlights του 8ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA περιλαμβάνονται η μεξικάνικη ταινία «Κασσάνδρο» του βραβευμένου με Όσκαρ  σκηνοθέτη Roger Ross Williams, με τον Gael García Bernal στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance. Αφηγείται τη ζωή του Σαούλ Αρμενταρίζ, ενός ομοφυλόφιλου ερασιτέχνη παλαιστή (Λουτσαδόρ), ο οποίος γίνεται παγκοσμίως γνωστός μετά τη δημιουργία του χαρακτήρα του Κασσάνδρο, του «Λιμπεράτσε της Λούτσα Λίμπρε».

Με 11 υποψηφιότητες στα Βραβεία Goya και ένα βραβείο (Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Jose Coronado), η νέα ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη Víctor Erice, «Κλείσε τα Μάτια Σου» θα λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης ενός διάσημου ηθοποιού, όταν η υπόθεση της εξαφάνισης και πιθανής δολοφονίας του έρχεται στην επιφάνεια μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή. 

Στην ταινία «Αντιός Μπουένος Άιρες», ο German Kral, σκηνοθέτης της ταινίας «Το Τελευταίο Τανγκό», μας μεταφέρει στην Αργεντινή των αρχών της δεκαετίας του 2000. Θα μας αφηγηθεί την ιστορία του Julio, μέλους της πενταμελούς μπάντας τανγκό, Vecinos de Pompeya, και της προσπάθειάς του να φύγει από τη χώρα. Αλλά η βαθιά οικονομική κρίση της χώρας και ένας νέος έρωτας θα δυσκολέψουν τα σχέδιά του.

Ειδική αναφορά στην πολυβραβευμένη ισπανική ταινία των Alejandro Rojas και Juan Sebastián Vasquez, «Κατά την Άφιξη», μια ταινία που εξερευνά την ευκολία κατάχρησης εξουσίας από άτομα σε θέσεις ευθύνης και τα κακώς κείμενα του μεταναστευτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως κάθε χρόνο το 8o Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA ξεκινάει με μια φιλόδοξη σειρά προφεστιβαλικών προβολών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους με ελεύθερη είσοδο. Τις προβολές θα φιλοξενήσουν το Ινστιτούτο Θερβάντες και η Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η προβολή της ταινίας «Η Εξέγερση» της Lucero González, ένα κινηματογραφικό ταξίδι για τα πενήντα χρόνια ζωής της φεμινιστικής ομάδας ακτιβιστριών Revuelta. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με τις Λεσβίες στα Πρόθυρα, την Πρεσβεία του Μεξικού και το Ινστιτούτο IMCINE, στο πλαίσιο της Athens Pride Week.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει, επίσης, ένα αφιέρωμα ταινιών μικρού μήκους στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla, την προβολή της ταινίας «Ο Τίτο, Η Μάργκο και Εγώ» των Mercedes Arias και Delfina Vidal, επίσημη υποβολή του Παναμά για τα βραβεία Όσκαρ 2023 στην Κατηγορία Διεθνούς Ταινίας, και μια επιλογή από τις καλύτερες ισπανόφωνες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών στο τμήμα του Φεστιβάλ cortoFeCHA.

To 8o Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA ευχαριστεί θερμά την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το πρόγραμμα Acción Cultural Española (AC/E), την Πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα, το Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE), την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα, την Πρεσβεία του Παναμά στην Ελλάδα, το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας, την Πρεσβεία του Περού στην Ελλάδα και την Πρεσβεία της Ουρουγουάης στην Ελλάδα για την πολύτιμη υποστήριξη τους. 

Οι καλεσμένοι μας Gerardo Herrero, Javier Fesser και Alejandro Marín έρχονται στο Φεστιβάλ με την υποστήριξη του προγράμματος Acción Cultural Española (AC/E). 

Ευχαριστούμε το Cinobo για την παραχώρηση της ταινίας έναρξης, «Ομαδική Θεραπεία» (Bajo Terapia).

Η προπώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 16 Μαΐου στο cinemax.gr και στα ταμεία των κινηματογράφων Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas & Αελλώ Cinemax.

Το 8ο FeCHA πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens City Festival από τον Δήμο Αθηναίων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ απ’ όλες τις ταινίες βρείτε ΕΔΩ

Δείτε το TRAILER του 8ου FeCHA ΕΔΩ