«Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ»
Μια παραδοσιακή μεξικάνικη γιορτή στην Αθήνα
Από 31 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2016
στην οδό Κολοκοτρώνη 12, Σύνταγμα
(montalbano ισόγειο και Abanico 1ος όροφος)

Για 17η συνεχή χρονιά, το Abanico διοργανώνει την Ημέρα των Νεκρών στην Αθήνα με στόχο να κάνει γνωστή και να συμβάλει στην επιβίωση αυτής της μοναδικής και κατ’ εξοχήν μεξικάνικης γιορτής. Έτσι θα μπορέσει η κοινότητα των Μεξικανών στην Αθήνα να τη ζήσει μαζί με τους Αθηναίους και τους ξένους που ζουν σ΄αυτή την πόλη. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η Ημέρα των Νεκρών έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Άυλη Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Η μεξικανική παράδοση επιβάλλει να ξεκινάει η γιορτή στις 31 Οκτωβρίου, μέρα που στήνεται ο βωμός των νεκρών, και να κορυφώνεται στις 2 Νοεμβρίου, με εορταστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσικές και εδέσματα της αρεσκείας των νεκρών και των ζωντανών. Εδώ οι εκδηλώσεις αυτές θα παραταθούν φέτος μέχρι την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

Το Abanico, η Μεξικανή τραγουδίστρια Martha Moreleόn και το Φεστιβάλ ΛΕΑ, συνδιοργανώνουν, σε συνεργασία με το Montalbano και την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΣτέΠΠα Μυθολόγιο, με την στήριξη και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού, μια σειρά δραστηριοτήτων οι οποίες περιγράφονται παρακάτω.

Βωμός και προσφορές στους νεκρούς

Ο βωμός τιμά και «προσκαλεί» τους νεκρούς του σπιτιού. Έτσι λοιπόν, το Abanico, κάθε χρόνο, εδώ και 17 χρόνια, στήνει το βωμό όπως ακριβώς το συνηθίζουν οι Μεξικανοί, αλλά αφιερωμένο σε προσωπικότητες, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών από τον ιβηροαμερικανικό κόσμο.

Φέτος οι τιμώμενοι θα είναι οι Μεξικανοί: Ignacio Padilla, συγγραφέας, Teodoro González de León, αρχιτέκτονας, Juan Gabriel, τραγουδιστής και συνθέτης και η Iσπανίδα ηθοποιός Chus Lampreave. Θα αποδοθεί ακόμη φόρος τιμής στους νεκρούς σε όλες τις πολεμικές και βίαιες συγκρούσεις που βιώνουμε στον πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένων και των 43 εξαφανισθέντων της Αγιοτσινάπα.

Το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί το βωμό από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

Ωράριο επισκέψεων: πρωϊνά: από 11.00 έως 14.00 και απογεύματα: από 17.00 έως 21.00

Εργαστήρι χειροτεχνίας: «calaveras» από παπιέ μασέ

Σε αυτό το εργαστήρι το οποίο διαρκεί δύο μέρες, οι συμμετέχοντες θα καταφέρουν με την έμπειρη βοήθεια της Μεξικανής πλαστικής καλλιτέχνιδας Landy Sotomayor να φτιάξουν ένα χαριτωμένο σκελετό από παπιέ μασέ. Το προϊόν αυτής της διασκεδαστικής χειροτεχνίας θα εκτεθεί εν συνέχεια δίπλα στο βωμό μέχρι και την Παρασκευή 4/11. Ύστερα απ΄ αυτή την ημερομηνία, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να πάρουν τα έργα τους.

Δωρεάν δραστηριότητα. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Για να κλείσετε θέση τηλεφωνήστε στο 210.32.51.215

Συντονίζει η Landy Sotomayor Saad.

Σύντομη εισαγωγή στην Ημέρα των Νεκρών, στην έννοια του θανάτου για τον μεξικανικό λαό και στο νόημα του βωμού.

Στόχος αυτής της σύντομης παρουσίασης είναι να μας διαφωτίσει σχετικά με αυτές τις έννοιες που είναι ξένες στους Ευρωπαίους, μέσω εικονογραφίας και αποσπασμάτων λογοτεχνικών κειμένων.

Συντονίζει το Abanico.

Αφήγηση ιστοριών από την ΣτέΠΠα Μυθολόγιο

Όπως και πέρυσι, η συνεταιριστική κοινωνική οργάνωση ΣτεΠΠα Μυθολόγιο (Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης «Mυθολόγιο») συμμετέχει στην Γιορτή των Νεκρών. Oι αφηγητές της ιστοριών, οι «μυθολόγοι» Μάνια Μαράτου και Σύλβια Βενιζελέα θα βρεθούν στο Abanico για να μας εξιστορήσουν, δίπλα στον βωμό, ευχάριστες ιστορίες (στα ελληνικά) που η θεματολογία τους θα σχετίζεται με αυτές τις μέρες.

Συντονίζει η ΣτέΠΠα Mυθολόγιο.

Διαγωνισμός λογοτεχνικών «calaveras»

Kάθε χρόνο, τις μέρες αυτές, στο Abanico διοργανώνεται ο διαγωνισμός των λογοτεχνικών «calaveras». Η λέξη αυτή, που η πρώτη της έννοια στα ισπανικά είναι «νεκροκεφαλή», στο Μεξικό αναφέρεται και σε ένα είδος χιουμοριστικής και ευρηματικής ποιητικής σύνθεσης, αφιερωμένης σε κάποιο εν ζωή άτομο σαν αυτό να είχε πεθάνει. Στην περίπτωσή μας οι διαγωνιζόμενοι είναι… οι σπουδαστές του Abanico! Οι καλύτερες «calaveras» θα βραβευθούν.

Συντονίζει ο Eduardo Lucena.

Κινηματογραφική λέσχη για την Ημέρα των Νεκρών

Δύο βραδιές κινηματογράφου για τους σινεφίλ του είδους. Θα βρείτε το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Αbanico: www.abanico.gr.

Συντονίζει το Abanico.

Live: η Martha Moreleón με τους Román Gómez & Herman Mayr. Guest: Abanicoro

Η Μεξικανή τραγουδίστρια Martha Moreleόn έχει διαλέξει για την περίπτωση ένα ειδικό ρεπερτόριο. Τη συνοδεύουν δύο εξαιρετικοί μουσικοί: ο Román Gómez και ο Herman Mayr από την Aργεντινή.

Ειδική προσκεκλημένη: η χορωδία Αbanicoro (Διευθύνει η Martha Moreleón)

Μέλη της χορωδίας: Τέσσυ Οικονομοπούλου, Ευτυχία Μισύρη, Στέλλα Δούκα, Juanita La Quejica, Κατερίνα Ασήμου, Κίμων Αντωνέλος, Μαρία Μαλακάτα και Νίκος Μικρόπουλος.

Συντονίζει το μουσικό πρόγραμμα η Martha Moreleón.

Και όλη η Fiesta με ωραία ποτά και…τάπας

Ακόμη μια χρονιά, την ευθύνη για τη διοργάνωση του γαστρονομικού μέρους της γιορτής της Ημέρας των Νεκρών έχει αναλάβει το montalbano. Και, χωρίς αμφιβολία, η ποιότητα θα είναι εξαιρετική και οι τιμές λογικές.

Συντονίζουν οι Mauro & Pepe Alito.

Δημιουργία αφίσας: Landy Sotomayor Saad.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: www.abanico.gr

* Αν και η Ημέρα των Νεκρών καταχωρίζεται στα πιο χαρακτηριστικά μεξικανικά έθιμα, τα τελευταία χρόνια τη συγχέουν με το Halloween, γιορτή που προέρχεται από τα θρησκευτικά έθιμα των Κελτών και η οποία, έστω και αν έχει την ίδια αφορμή με την Ημέρα των Νεκρών, θεωρείται μάλλον ως μια γιορτή των μαγισσών, που τα συμβολικά της αντικείμενα -η κολοκύθα, για παράδειγμα- είναι διαφορετικά από εκείνα της Ημέρας των Νεκρών: τη νεκροκεφαλή, την Κατρίνα, τον κατηφέ (cempasúchil, στα νάουατλ).

Πιστεύεται πως τις μέρες αυτές οι νεκροί έρχονται να επισκεφθούν και πάλι τους δικούς τους που τους προσμένουν με λαχτάρα και τους υποδέχονται με μεγάλη στοργή και φροντίδα. Η αντίληψη των Μεξικανών για το θάνατο, που εκφράζεται χαρακτηριστικά στη λαϊκή τους τέχνη, συνδυάζει αγάπη, σεβασμό και μια πολύ ευρηματική αίσθηση του χιούμορ, στα όρια της σάτιρας, σε ένα περιβάλλον πρόσφορο για μια ευχάριστη και απελευθερωτική αίσθηση αναπόλησης.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: www.abanico.gr

Αbanico & montalbano: Οδός Κολοκοτρώνη, 12, Σύνταγμα.
Abanico. Τηλ.: 210.32.51.214 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.abanico.gr
facebook: abanico
montalbano. Τηλ. : 213.02.92.931
facebook: montalbano
Martha Moreleón: facebook: Martha Moreleón oficial
Φεστιβάλ ΛΕΑ: facebook: Festival LEA – Sol Latino
http://www.lea-festival.com/es/
ΣτέΠΠα Μυθολόγιο: facebook: ΣτέΠΠα Μυθολόγιο, https://mythologion.wordpress.com/
Τηλ. : 6974.59.82.42 και 6980.80.34.28
Πρεσβεία του Μεξικού: Πλατεία Φιλικής Εταιρείας 14, Kολωνάκι. Τηλ. : 210.72.94.780
Χορηγοί επικοινωνίας: