Γιατί κάποιος ξένος να θελήσει να μάθει ελληνικά σήμερα; Τι εννοούμε όταν μιλάμε για νεοελληνικές σπουδές στο εξωτερικό; Τι σημαίνει το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι απ’ όλες τις χώρες του πλανήτη ζητούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να γνωρίσουν το ελληνικό πολιτισμό; Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της ελληνικής πολιτείας; Αυτά και μία σειρά ανάλογα ερωτήματα θα διερευνήσει το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, από 3 έως 5 Ιουλίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Το συνέδριο, που διοργανώνεται από το Δήμο Αθηναίων, το Μέγαρο Μουσικής με τη στήριξη των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Εξωτερικών και Τουριστικής Ανάπτυξης, θα είναι το πρώτο ενός κύκλου συνεδρίων, με στόχο την αξιοποίηση και την προβολή σε παγκόσμια κλίμακα της Ελλάδας, του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Το θέμα του θεσμού των εδρών νεοελληνικών σπουδών και των νεοελληνικών προγραμμάτων γενικότερα στο εξωτερικό θα βρεθεί στο προσκήνιο, καθώς βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος του συνεδρίου, που είναι πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, ο ίδιος είπε σχετικά: «Είναι γεγονός ότι η κρίση που περνούν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι κλασικές σπουδές και γενικότερα οι ανθρωπιστικές επιστήμες, σε μια εποχή μάλιστα όπου η πληροφορική, η τεχνολογία και η οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες και τις νεοελληνικές σπουδές».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, όπου θα συμμετάσχουν σημαντικοί νεοελληνιστές διεθνούς εμβελείας, θα διερευνηθούν τα εξής θέματα: η δυναμική που έχουν οι νεοελληνικές σπουδές ανά τον κόσμο, η ακτινοβολία τους σε ένα διεθνές και ρευστό περιβάλλον και οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσει η χώρα μας να προσελκύσει ένα κοινό φοιτητών, το οποίο δεν έχει απαραίτητα ρίζες ή ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα. Διακεκριμένοι επιστήμονες, με σημαντικό έργο στο ενεργητικό τους, απαρτίζουν την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου. Ανάμεσά τους οι Jacques Bouchard, Hans Eideneier, Vincente Fernandez Gonzales, Κωνσταντίνος Δημάδης, Στάθης Γουργουρής, Δημήτρης Τζιόβας, Αντώνης Δρακόπουλος κ.ά. Ελληνες και ξένοι καθηγητές από τις έδρες νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό θα καταθέσουν τους προβληματισμούς τους και θα μεταφέρουν την εμπειρία τους. Πάνω από 150 έδρες νεοελληνικών σπουδών λειτουργούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε χώρες που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τον ελληνικό πολιτισμό σε βάθος χρόνου όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία και φυσικά οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία, η Γεωργία, η Κροατία, η Αργεντινή το Μεξικό και η Τουρκία. Η πορεία, η ανάπτυξή τους και οι δυνατότητές τους θα συζητηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου και βέβαια το θέμα της στήριξης από την ελληνική πολιτεία.

Η παρουσίαση του συνεδρίου έγινε από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη, την πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κυρία Σόφη Δασκαλάκη–Μυτιληναίου και τη σύμβουλο Α’ υπ. Εξωτερικών κυρία Αννα Δρίβα.

ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ

Πηγή: e-tipos.com

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.elladastonkosmo.gr