Το Ινστιτούτο Θερβάντες ενεργοποίησε για πρώτη φορά στις 11 Μαΐου 2009 την ιστοσελίδα www.eldiae.es, με αφορμή τον επίσημο εορτασμό της Ημέρας των Ισπανικών έτσι ώστε χρήστες του Ίντερνετ παγκοσμίως να μπορούν να προτείνουν και να ψηφίσουν τις αγαπημένες λέξεις τους στα ισπανικά. Φέτος από την εκ νέου ενεργοποίησή της και πάλι με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας των Ισπανικών το Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010, και μόλις σε έναν μήνα λειτουργίας, 54.000 χρήστες 110 χωρών έχουν συμμετάσχει στην ιστοσελίδα www.eldiae.es.

Τα ισπανικά είναι μια γλώσσα τεράστιας ζωτικότητας και λεξικολογικού πλούτου που είναι επίσημη σε 21 χώρες και την μιλούν περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι. Η Ημέρα των ΙσπανικώνDia-e , θα γιορταστεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μέσα στον Ιούνιο και στα 73 Ινστιτούτα Θερβάντες που είναι διάσπαρτα σε 42 χώρες και στις πέντε ηπείρους.

Η ιστοσελίδα www.eldiae.es είναι δομημένη σε βίντεο και σε μια πλατφόρμα ταξινόμησης λέξεων. Εκεί μπορεί οποιοσδήποτε να προτείνει την αγαπημένη του λέξη της ισπανικής γλώσσας πληκτρολογώντας τη ή στέλνοντας ένα βίντεο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Οι χρήστες μπορούν επίσης να ψηφίσουν τις λέξεις που έχουν ήδη προταθεί.

Επίσης περιλαμβάνει το Ficcionario που συλλέγει τις λέξεις που οι χρήστες προτείνουν στην κατηγορία Ανακάλυψέ τη. Είναι όροι που οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί να εφεύρει για να καλύψει το λεκτικό κενό που νομίζει ότι υπάρχει στα ισπανικά.

Η νέα ατραξιόν της ιστοσελίδας είναι το Σταυρόλεξο των Ισπανικών, όπου χρήστες από όλο τον κόσμο μπορούν να διαγωνιστούν αναμετρώντας τις γνώσεις τους στην ισπανική γλώσσα επιλέγοντας το επίπεδο που περισσότερο τους αρμόζει.

Μέχρι στιγμής οι χρήστες έχουν επισκεφτεί 3.600.000 σελίδες, έχουν προτείνει περισσότερο από 2.218 λέξεις, με 1.070.287 ψηφοφορίες, έχουν ανεβάσει 140 βίντεο, ενώ έχουν «εφεύρει» 1.265 λέξεις.

Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας θα συμμετάσχει επίσημα στον εορτασμό της Ημέρας των Ισπανικών το Σάββατο 19 Ιουνίου. Ο εορτασμός θα πλαισιωθεί από μουσική, παιχνίδια με λέξεις, δώρα και άλλες εκπλήξεις, ενώ θα επεκταθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με ένα πλήρες πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων για όλο το κοινό. Συγκεκριμένα θα δοθεί μια μεγάλη παράσταση Flamenco το βράδυ της Παρασκευής 18 Ιουνίου από τη σχολή χορού Flamenco "SENTIMIENTOS" αναπαριστώντας πιστά το κλίμα ενος παραδοσιακού ανδαλουσιοανού café cantante, σαν αυτά που γέννησαν το Flamenco…

ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Τα ισπανικά είναι η δεύτερη γλώσσα του κόσμου σύμφωνα με τον πληθυσμό που την μιλάει ως μητρική, η δεύτερη γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας, και η τρίτη που χρησιμοποιείται περισσότερο στο διαδίκτυο. Η αύξηση της χρήσης των ισπανικών στο Διαδίκτυο από το έτος 2000 έως το 2009 είναι της τάξης του 651%.

Συνδέσεις με μερικά από τα βίντεο που έχουν ανέβει στην ιστοσελίδα:

http://eldiae.es/display/19727

http://eldiae.es/display/14880

http://eldiae.es/display/14914

http://eldiae.es/display/14915