Ο Κυνόδοντας και η Ισπανία μαζί με τη Λατινική Αμερική πρωταγωνιστές και πάλι στο πιο πλούσιο κινηματογραφικό διήμερο που οργάνωνει το Ινστιτούτο Θερβάντες!

Το 2010 είναι η πέμπτη χρονιά που το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας παρουσιάζει αυτόν τον κινηματογραφικό κύκλο με ταινίες από τα ομώνυμα τμήματα των διεθνών φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και της Τουλούζ. Φέτος θα προβληθούν πέντε πρόσφατες λατινοαμερικάνικες παραγωγές (τέσσερεις από την Αργεντινή και μία από την Κολομβία) και θα παραστεί ο παραγωγός της ταινίας Sumas y Restas, Ενρίκε Φερνάντο Γκαμπριέλ Λίπσουτς.Η ελληνική ταινία που θα προβληθεί φέτος είναι ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου.

Στο τέλος των προβολών θ’ ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του παραγωγού Ενρίκε Φερνάντο Γκαμπριέλ Λίπσουτς και της ηθοποιού Αγγελικής Παπούλια, που παίζει στην ταινία Κυνόδοντας. Θα συντονίσει ο κινηματογραφιστής και κριτικός κινηματογράφου Νίκος Καββαδίας, ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Τέχνης & Πολιτισμού «Γυμνός Οφθαλμός».

Σε συνεργασία με τα Διεθνή Φεστιβάλ της Ντονόστια-Σαν Σεμπαστιάν και της Τουλούζ, και την BooProductions.

Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υποτίτλους.

16-17.04.2010
Αίθουσα Εκδηλώσεων Ινστιτούτου Θερβάντες, Μητροπόλεως 23. Τηλ.: 210.3624117, εσωτ. 2.

Είσοδος ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
16.04.2010
16.00 Πολυκατοικία (Αργεντινή, 2004, 80΄) του Λουίς Ορτέγα, με τους Γκρασιέλα Μπόρχες, Ρίτα Κορτέζε, Καρολίνα Φαλ, και Ευαγγελίνα Σαλασάρ.
Η νονά και η Πέρλα είναι ολόκληρος ο κόσμος της «μικρούλας», ένας κόσμος περιορισμένος στους τέσσερεις τοίχους ενός διαμερίσματος με έναν χώρο κι ένα μόνο παράθυρο που βλέπει στο πουθενά. Τον χώρο και την μονοτονία ταράσσουν μόνο οι μεταγγίσεις αίματος της Πέρλα και οι σχεδόν ανώνυμες σεξουαλικές συνευρέσεις της μικρής.
17.30 Το παιδί για τις κορίνες (Αργεντινή, Βέλγιο, 2004, 90΄) της Άνα Πόλιακ, με τους Αδριάν Σουάρες, Νάνσυ Τόρρες, Ρόκε Τσαπάι, Χοσέ Λουίς Σεϊτόν Γκουσμάν, Αρμάντο Κιρόγα και Ντόριαν Βάλντεμαρ.
Ο Αδριάν προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή του στο Μπουένος Άιρες και μετακομίζει στο διαμέρισμα της ξαδέρφης του της Νάνσυ. Βρίσκει δουλειά σ’ ένα μπαρ, όπου μαζεύει τις κορύνες του μπόουλινγκ. Εκεί γνωρίζει διάφορους ανθρώπους και η σχέσεις του μαζί τους θα είναι καθοριστικές γι’ αυτόν.
19.15 Αιχμάλωτη (Aργεντινή, 2003, 115’) του Γκαστόν Μπιραμπέν, με τους Μπάρμπαρα Λομπάρντο, Σουσάνα Κάμπος, Ούγκο Αράνα, Οσβάλντο Σαντόρο, Λίδια Καταλάνο, Νοέμι Φρένκελ, Μερσέδες Φούνες, Σίλβια Μπαϊλέ κ.α.
Η Κριστίνα, ένα 15χρονο κορίτσι, οδηγείται μια μέρα από το αυστηρό καθολικό της σχολείο στο Μπουένος Άιρες, στο γραφείο ενός δικαστή, ο οποίος της αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα λέγεται Σοφία Λομπάρντι και είναι κόρη ενός νεαρού ζευγαριού στρατευμένων αρχιτεκτόνων, που εξαφανίστηκαν τη δεκαετία του 70.
17.04.2010
15.00 Μπαρ “El Chino” (Αργεντινή, 2003, 100΄) de Daniel Burak, con Boy Olmi, Jimena La Torre, José Sacristán, Juan Pablo Baillinou, Ernesto Larrese, Lucas Santa Ana y otros.
Το μπαρ "El Chino" είναι ένα μέρος με ξεφτισμένους τοίχους, στο οποίο διατηρείται η ουσία του τανγκό. Οι βετεράνοι ήρωες είναι εμβληματικοί, ιδιαίτερα ο ιδιοκτήτης του, ο Χόρχε Γκαρσές, γνωστός ως 'El Chino' (ο Κινέζος). Όσο ζούσε, ήταν σημείο έλξης για πολύν κόσμο που έβρισκε στο μπαρ και στους καλλιτέχνες του την αξία του αυθεντικού, χωρίς προσωπεία και εμπορικά τρικ. Ο Χόρχε, ένας κινηματογραφιστής, τραβάει επί μήνες σκηνές στο μπαρ, με την ιδέα να κάνει ένα ντοκυμαντέρ που να συλλαμβάνει την ουσία της ατμόσφαιρας του μπαρ, αλλά σταματάει όταν ο Τσίνο πεθαίνει. Όταν γιορτάζει εκεί τα γενέθλιά του, γνωρίζει τη Μαρτίνα, η οποία τραβάει σκηνές για την τηλεόραση. Μετά από πολλές συζητήσεις, αποφασίζουν να κάνουν μαζί μια ταινία για το μπαρ.
17.00 Κυνόδοντας (Ελλάδα, 2009, 96΄) του Γιώργου Λάνθιμου, με τους Χρήστο Στέργιογλου, Michele Valley, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Μαίρη Τσώνη, Άννα Καλαϊτζίδου.
Ο πατέρας, η μητέρα και τα τρία τους παιδιά ζουν σε μια μονοκατοικία έξω από την πόλη. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι. Διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται, βαριούνται και αθλούνται έτσι όπως οι γονείς τους πιστεύουν ότι θα έπρεπε, χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Τα παιδιά επίσης πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω από το σπίτι είναι παιχνίδια και ότι τα ζόμπι είναι μικρά κίτρινα λουλούδια. Ο μόνος άνθρωπος που μπαίνει μέσα στο σπίτι είναι η Χριστίνα, η οποία δουλεύει σαν φρουρός ασφαλείας στο εργοστάσιο του πατέρα. Ο πατέρας κανονίζει τις επισκέψεις της στο σπίτι με σκοπό να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του γιού. Όλη η οικογένεια, και ιδιαίτερα η μεγάλη κόρη, λατρεύει την Χριστίνα. Μια μέρα η Χριστίνα κάνει δώρο στην μεγάλη κόρη μια στέκα για τα μαλλιά ζητώντας της κάτι άλλο σε αντάλλαγμα.
18.50 Ξεκαθάρισμα λογαριασμών (Κολομβία, Ισπανία, 2006, 100 min.) του Βίκτορ Γκαβίρια με τους Χοσέ Ρομπέρτο Ρινκόν, Μαρία Ισαμπέλ Γκαβίρια, Χουάν Κάρλος Ουρίμπε, Φρέντυ Γιόρκ Μονσάλβε, Φάμπιο Ρεστρέπο κ.α.
Ο Σαντιάγο είναι ένας μεσοαστός μηχανικός, από καλή οικογένεια, παντρεμένος, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μέσω ενός παιδικού φίλου γνωρίζει τον Χεράρδο, ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων και λαθρεμπόρου κοκαΐνης. Συνεπαρμένος από την ατμόσφαιρα των παρακμιακών γιορτών, των ναρκωτικών και των εύκολων γυναικών, ο Σαντιάγο εγκλωβίζεται στα δίχτυα του γρήγορου πλουτισμού, των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και των πληρωμένων δολοφόνων. Σιγά-σιγά, η οικογενειακή του και επαγγελματική του κατάσταση επιδεινώνονται, μέχρι που γίνεται δέσμιος μιας δύνης βίας δίχως διέξοδο.
20.50 Συζήτηση, με τη συμμετοχή του παραγωγού της ταινίας Ξεκαθάρισμα
λογαριασμών, Ενρίκε Γκαμπριέλ και της ηθοποιού Αγγελικής Παπούλια, που παίζει στην ταινία Κυνόδοντας. Θα συντονίζει ο κινηματογραφιστής και κριτικός κινηματογράφου, Νίκος Καββαδίας.