Σaltτο 12ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 21 Μαρτίου, θα προβληθούν και αρκετά ισπανόφωνα ντοκιμαντέρ.

Η γη της Ισπανίας / Γιόρις Ίβενς

Η εταιρεία παραγωγής Contemporary Historians στήθηκε για να βρει χρήματα ώστε να γυριστεί στην ισπανία ένα ντοκιμαντέρ για τον ισπανικό Εμφύλιο. Μαζί με τον Τζον Φέρνο και τον Τζον Ντος Πάσος, που αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Έρνεστ Χέμινγουεi, ο Γιόρις Ίβενς πήγε στην Φουεντεντουένα κοντά στη Μαδρίτη για να κινηματογραφήσει τον Δημοκρατικό Στρατό στο μέτωπο. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ταινίες με θέμα τον ισπανικό Εμφύλιο και μια από τις μεγαλύτερες ταινίες του Ίβενς. Όπως και σε τόσες άλλες ταινίες του, ο Ίβενς βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στον αγώνα τους για επιβίωση. Η εξαιρετική φωτογραφία, κυρίως του Τζον Φέρνο, σε συνδυασμό με το δυνατό μοντάζ της Χέλεν βαν Ντόνγκεν και τον σχολιασμό του Έρνεστ Χέμινγουεi, κάνουν αυτό το ντοκιμαντέρ ένα πραγματικό αριστούργημα. Σε μια πρώτη εκδοχή, τον σχολιασμό τον διάβαζε ο Όρσον Ουέλς, αλλά η φωνή του θεωρήθηκε «υπερβολικά ωραία» για να ταιριάξει με την ταινία, κι έτσι αποφασίστηκε να διαβάσει ο ίδιος ο Χέμινγουεϊ το κείμενό του. Ένα χρόνο αργότερα, ο Ζαν Ρενουάρ έκανε μια γαλλική εκδοχή, αλλά δυστυχώς το καινούργιο μοντάζ κατέστρεψε τη δύναμη της ταινίας.

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010 - 15:30
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 - 14:30

Η πόλη των νεκρών / Σέρζιο Τρεφό

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν εδώ: στα σπίτια-τάφους ή στα κτίρια που έχουν χτιστεί γύρω από τους τάφους. Μπορεί κανείς να βρει φούρνους, καφετέριες, μαγαζιά, σχολείο, μηχανικούς για αυτοκίνητα. Τα πάντα μέσα σ’ ένα νεκροταφείο. Η Πόλη των Νεκρών είναι γιγαντιαία αλλά μοιάζει με μικρό χωριό. Οι μητέρες θέλουν να παντρέψουν τις κόρες τους, τα αγόρια κυνηγούν τα κορίτσια. Αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Δεν έχει σημασία αν μένεις σε μεγάλη πόλη, σε χωριό ή σε νεκροταφείο.

ΦPINTA ΛIAΠΠA: Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010 - 22:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010 - 20:30

Το σπίτι / Τάγιο Κορτές

Η οικογένεια Μέντες ζει εδώ και σαράντα χρόνια σε καταπατημένη γη, στους λόφους έξω από τη Μπογκοτά. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους ασκηθεί έξωση. Κάθε μέρα κατεβαίνουν πεζή στην πόλη όπου συλλέγουν παλιοσιδερικά και άχρηστα αντικείμενα για να τα πουλήσουν, καθώς και αποφάγια από τα εστιατόρια για να ταΐσουν τους χοίρους τους. Ο Βίκτορ είναι παντρεμένος εδώ και δέκα χρόνια με τη Μάρτα, αλλά η μητέρα του, Ελβίρα, δεν την έχει δει ποτέ με καλό μάτι. Η διαμάχη μεταξύ των δυο γυναικών αναγκάζει τον Βίκτορ να διαλέξει «στρατόπεδο» και μπαίνει εμπόδιο στις προσπάθειές τους να επιβιώσουν. Η αξιοπρέπεια και το θάρρος έρχονται στο προσκήνιο στην ιστορία αυτής της οικογένειας παλιατζήδων, η οποία μπορεί να μην καταφέρνει να προοδεύσει, αλλά δε σταματά ποτέ να ονειρεύεται.

ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010 - 22:00
TZON KAΣΣABETHΣ: Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 - 15:00

Τα πέντε σημεία του ορίζοντα / Φρίντολιν Σένβιζε

Εδώ και πολλά χρόνια, οι κάτοικοι του φτωχού μεξικανικού χωριού Τρες Βάγες ακολουθούν το κάλεσμα του αμερικανικού Ονείρου, αφήνοντας πίσω την πατρίδα τους με κατεύθυνση τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τα χρήματα που κερδίζουν εκεί θέλουν να κάνουν πραγματικότητα το μεξικανικό όνειρο: μια ανέμελη ζωή στη χώρα τους. Σ’ ένα φαινομενικά ατέρμονο πέρα-δώθε ανάμεσα στην ελπίδα και την απογοήτευση, οι άνθρωποι αυτοί πηγαινοέρχονται ανάμεσα σε δυο χώρες και δυο πολιτισμούς, ως επί το πλείστον παράνομα. Η ταινία εστιάζει στο θέμα της μετανάστευσης και ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα των γειτονικών σχέσεων.

ΦPINTA ΛIAΠΠA: Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010 - 19:30
TZON KAΣΣABETHΣ: Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010 - 17:30

Η δύναμη του λόγου / Φρανσίσκο Ερβέ

Ο Άρντι βγάζει τα προς το ζην πουλώντας μικροαντικείμενα σε επιβάτες λεωφορείων του Σαντιάγο. Αλλά μια ανακοίνωση της κυβέρνησης το 2005 αρχίζει να τον προβληματίζει: η Χιλή σύντομα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και κομψό σύστημα μαζικής μεταφοράς, στο οποίο δεν θα υπάρχει θέση ή ανοχή για τη δουλειά του Άρντι. Τότε ο Άρντι συγκεντρώνει δυο χιλιάδες συναδέλφους του και παρέα μάχονται για να επιβιώσουν από τις συνέπειες του εκσυγχρονισμού. Καταφέρνουν να φτάσουν την υπόθεσή τους σε μέλη του κογκρέσου και των αρχών, αλλά τα αιτήματά τους δεν επιτυγχάνουν κάποια ουσιαστική αλλαγή. Το 2007 καταφθάνει το νέο σύστημα μεταφορών Transatiago. Κι ενώ η Χιλή δεν αλλάζει την επισφαλή εικόνα της, ο Άρντι μαθαίνει πως ο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει «αλλάζουμε την πραγματικότητα», αλλά «αλλάζουμε την εικόνα με την οποία προωθούμε την πραγματικότητα».

OΛYMΠION: Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 - 22:30
OΛYMΠION: Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010 - 17:30

Κυνηγώντας ελέφαντες / Αλμπέρτο Άρσε, Μοχάμαντ Ρουτζάιλα

«Κατόπιν, φυσικά, έγιναν ατέλειωτες συζητήσεις για την εκτέλεση του ελέφαντα. Ο ιδιοκτήτης ήταν έξαλλος, αλλά ήταν απλώς ένας Ινδός και δεν μπορούσε να κάνει τίποτε. Επιπλέον, νομικά είχα κάνει τη σωστή πράξη, ένας αφηνιασμένος ελέφαντας πρέπει να θανατωθεί, όπως ένας λυσσασμένος σκύλος, αν ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να τον ελέγξει».

Τζορτζ Όργουελ, Κυνηγώντας ελέφαντες, 1948

Ο Τζορτζ Όργουελ καθόρισε έναν τρόπο αντίληψης της ασίας που ισχύει ακόμα και σήμερα. Το ντοκιμαντέρ είναι μια προσωπική μαρτυρία από τη Λωρίδα της Γάζας. 27 Δεκεμβρίου, 2008, επιχείρηση «Συμπαγές μολύβι». Εικοσιμία μέρες κυνηγώντας ελέφαντες. Αγωνιώδεις, ξαγρυπνισμένες, βρώμικες, τρεμουλιαστές εικόνες από τους μοναδικούς ξένους που αποφάσισαν και κατάφεραν να μείνουν «ενσωματωμένοι» μέσα σε ασθενοφόρα της Λωρίδας της Γάζας, μαζί με Παλαιστίνιους πολίτες.

OΛYMΠION: Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010 - 22:30
TΩNIA MAPKETAKH: Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 - 22:30

Η συγχώρεση / Βεντούρα Ντουράλ

Ο Αντρές Ραμπαντάν παραδόθηκε στις αρχές το 1994, έχοντας προηγουμένως εκτροχιάσει τρία τρένα και έχοντας σκοτώσει τον πατέρα του με βαλλίστρα. Κηρύχθηκε αθώος από το δικαστήριο και διαγνώστηκε με παρανοϊκή παραληρηματική σχιζοφρένεια. Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια εγκλεισμού σε ψυχιατρικό σωφρονιστήριο. Ο Αντρές Ραμπαντάν «πηγαίνει στην κόλαση και ξαναγυρίζει» κι ύστερα αρχίζει να μαζεύει τα κομμάτια της ζωής του, χρησιμοποιώντας τη ζωγραφική ως μέσο για να ξορκίζει τους δαίμονές του. Σ’ αυτό το καινούριο ξεκίνημα, νέες μαρτυρίες από τον ίδιο και από κοντινούς του ανθρώπους μας βοηθούν να δούμε μια πιο πολυσύνθετη πραγματικότητα από κείνη που ανέκυψε κατά τη διάρκεια της δίκης του.

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 - 23:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 - 13:00

Στο Βαλπαράισο / Γιόρις Ίβενς

Το 1962, ο Γιόρις Ίβενς προσκλήθηκε στη Χιλή για να διδάξει και να κάνει σινεμά. Μαζί με τους σπουδαστές του γύρισε το Στο Βαλπαράισο, μια από τις πιο ποιητικές του ταινίες. Αντιπαραβάλλοντας την ένδοξη ιστορία του λιμανιού με το παρόν, η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο αυτής της πόλης, της χτισμένης πάνω σε 42 λόφους, με τον πλούτο και τη φτώχεια της και με την καθημερινή της ζωή στους δρόμους, στα σκαλιά, στα βαγόνια του τραμ και στα μπαρ. Αν και το λιμάνι έχει παρακμάσει, το πλούσιο παρελθόν της πόλης είναι ακόμα ορατό, παρά τη γενικευμένη φτώχεια. Η ταινία αντηχεί την αμφίσημη αυτή κατάσταση μέσα από το διαλεκτικό, ποιητικό της ύφος, συνυφαίνοντας την πραγματικότητα (του 1963) με την ιστορία της πόλης και πηγαίνοντας από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη εικόνα, αφήνοντάς μας τελικά με μια αισιόδοξη προοπτική, τουλάχιστον για τα παιδιά που παίζουν στα σκαλιά και στις ανηφοριές αυτής της πανέμορφης πόλης.

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 - 15:30
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 - 14:30

Με μάτια ορθάνοιχτα – εξερευνώντας τη σημερινή Νότια Αμερική / Γκονσάλο Αριχόν

Ο Γκονσάλο Αριχόν –που έλαβε το βραβείο Γιόρις Ίβενς το 2007 για την ταινία του Αποκλεισμένοι– και ο συγγραφέας Ενδουάρδο Γκαλεάνο μας ταξιδεύουν στη σημερινή Λατινική Αμερική. Ύστερα από 500 χρόνια εκμετάλλευσης και καταπίεσης, η Λατινική Αμερική βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή στην ιστορία της: μια σειρά από σοσιαλιστές ηγέτες έχουν πάρει τα ηνία. Θα μπορέσουν άραγε να ικανοποιήσουν την ανάγκη των λαών τους για αλλαγή;

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 - 20:30
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010 - 22:00

Πηγή: tdf.filmfestival.gr