Η Ελληνική Αρχαιότητα και οι Ισπανοί και Λατινοαμερικάνοι Ερευνητές

Η Ιβηρική και Λατινοαμερικάνικη Αρχαιότητα και οι Έλληνες Ερευνητές

Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας συνεχίζει την πορεία που εγκαινίασε το 2008, με το αφιέρωμα στα 100 χρόνια ανασκαφών στο Εμπόριον και διοργανώνει φέτος έναν δεύτερο κύκλο διαλέξεων ιστορικού-αρχαιολογικού περιεχομένου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά διαλέξεων, στις οποίες διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί ερευνητές παρουσιάζουν δικές τους μελέτες στους τομείς της Αρχαίας Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κλασικής Φιλολογίας. Σκοπός είναι η επισήμανση του αμοιβαίου ενδιαφέροντος που έχουν δείξει Έλληνες, Ισπανοί και Λατινοαμερικάνοι ερευνητές για την αρχαιολογία της Νότιας Αμερικής, της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Ελλάδας.

Ο κύκλος διαλέξεων, που συντονίζει ο Μανουέλ Αρχόνα, θα κλείσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Εμπόριον» της σειράς «Μεσόγειος. Η Ελληνική Λίμνη. Οι Αρχαίες Ελληνικές Αποικίες», μια παραγωγή της ΕΡΤ.

Στα ελληνικά.
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23. Τηλ.: 210.3634117, εσωτ. 2.
Είσοδος ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15.03.2010, 19.30
Μανουέλ Αρχόνα Πέρεθ: «Λατρείες και Ιερά των Εμποριτών»
Οι κύριες ελληνικές θεότητες που λατρεύτηκαν στο Εμπόριον, την μικρή αποικία που ίδρυσαν οι αρχαίοι Φωκαείς στις Μεσογειακές ακτές της Ιβηρικής Χερσονήσου και η οικοδομική εξέλιξη των ιερών, στα οποία οι Εμπορίτες τελούσαν θυσίες προς τιμήν των θεών τους.
Ο Μανουέλ Αρχόνα Πέρεθ είναι Διδάκτωρ Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Σαραγόσας, Ερευνητής του Ισπανικού Ιδρύματος για την Επιστήμη και την Τεχνολογία και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
22.03.2010, 19.30 h.
Αρτούτο Βάργας Εσκομπάρ: «Αμερικανική και Ευρωπαϊκή Αρχαιολογία. Ομοιότητες και Διαφορές»
Εισαγωγή στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή αρχαιολογία, φέρνοντας ως παράδειγμα δύο ανασκαφικά προγράμματα από την Κολομβία (Ciudad Perdida της Tayrona) και την Ελλάδα (Τούμπα Θεσσαλονίκης).
Ο Αρτούτο Βάργας Εσκομπάρ είναι Διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής του Τμήματος Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
12.04.2010, 19.30 h.
Ήριννα Χρίστου: «Ιερά Κορυφών και Λατρευτικές Τελετές των Ίνκας»
ubicación, aspecto, características y significación de los santuarios incas emplazados en cumbres montañosas.
Η Ήριννα Χρίστου είναι πτυχιούχος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Γλασκόβης· Μεταπτυχιακή του Παντείου Πανεπιστημίου, Συνεργάτιδα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Santiago de Chile.
19.04.2010, 19.30 h.
Ευάγγελος Νικολόπουλος: «Σχέσεις μεταξύ Ιβηρικής Χερσονήσου και Ανατολικής Μεσογείου προ του Φοινικικού Αποικισμού»
Ανάλυση των αρχαιολογικών ευρημάτων που μαρτυρούν την ύπαρξη άμεσων και έμμεσων επαφών ανάμεσα στην Ιβηρική Χερσόνησο και την Ανατολική Μεσόγειο πριν από τον Φοινικικό Αποικισμό.
Ο Ευάγγελος Νικολόπουλος είναι Διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρχαιολόγος της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
26.04.2010, 19.30 h.
Ραούλ Ντομίνγκεθ Κασάδο: «Περί των διαλέκτων της Θήρας και της Κυρήνης»
Ανάλυση των ομοιοτήτων και των διαφορών μεταξύ των αρχαίων διαλέκτων της Σπάρτης, της Θήρας και της Κυρήνης, όπως τεκμηριώνονται κυρίως στις επιγραφές.
Ο Ραούλ Ντομίνγκεθ Κασάδο είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης.
03.05.2010, 19.30 h.
Μιχάλης Σακελαρίου: «Εμπόριον, τα αίτια της μετανάστευσης των Φωκαέων.
Ο Μιχάλης Σακελαρίου είναι ιστορικός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Θα προβληθεί επίσης το ντοκυμαντέρ του Κώστα Βάκκα, Εμπόριον (30´) που ανήκει στη σειρά ντοκυμαντέρ Μεσόγειος, η ελληνική λίμνη, η οποία γυρίστηκε για το Prisma Plus. Για το ντοκυμαντέρ θα μιλήσει ο σκηνοθέτης, Κώστας Βάκκας.