Οι μελετητές και οι ιστορικοί της τέχνης θεωρούν τον Ζοάν Μιρό έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 21ου αιώνα. Με αυτή τη δήλωση θέλουμε να υπογραμμίσουμε την σημασία της δημιουργικής του κληρονομιάς και τους πολλαπλούς καλλιτεχνικούς δρόμους που άνοιξε μέχρι τον θάνατό του το 1983. Μια ένδειξη της αλήθειας και του εύρους αυτού του ισχυρισμού είναι η κεντρική θέση του Μιρό ως σημείου αναφοράς για τους νεότερους καλλιτέχνες και ο αδιαμφισβήτητος μαγνητισμός που ασκεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανταποκρινόμενο σε αυτό το παγκόσμιο ενδιαφέρον, το Ίδρυμα Pilar i Joan Miró της Μαγιόρκα αναζήτησε κατά τη διάρκεια του 2009 νέους δρόμους για να αυξήσει ακόμα περισσότερο την διεθνή ακτινοβολία του έργου και της κληρονομιάς του αθάνατου αυτού καλλιτέχνη. Φέτος, το ίδρυμά μας επέτυχε έναν σημαντικό στόχο με την περιοδεία επί έναν χρόνο μιας μεγάλης συλλογής από πίνακες μεγάλου σχήματος και γραφιστικά έργα του Μιρό, σε δύο σημεία του ελλαδικού χώρου – τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα – υπογράφοντας μια συμφωνία συνεργασίας με το Τελλόγλειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα για τη μεταφορά των διάφορων εκθέσεων του προγράμματος Ο Μιρό της Μαγιόρκα. Από την άλλη πλευρά, με την ευκαιρία των εκθέσεων του Μιρό στη Θεσσαλονίκη και των 44ων Δημητρίων, ενορχηστρώθηκε μια σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στο να προβάλουν την καταλανική γλώσσα και πολιτισμό πέρα από τα σύνορά μας, με τη συνεργασία του Institut Ramon Llull και του Υπουργείου Εμπορίου των Βαλεαρίδων Νήσων και την υποστήριξη του Ισπανοελληνικού Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης F.G.LORCA, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ίδιου του Ιδρύματος.

Όπως θα διαπιστώσετε, οι εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν περιλαμβάνουν από συναυλίες και ποιητικές βραδιές, μέχρι προβολές και εκθέσεις, από όπου δεν απουσιάζει η πλέον πρωτοποριακή κουζίνα των
Βαλεαρίδων Νήσων. Όλες αυτές οι δραστηριότητες στοχεύουν στο να ανοίξουν στους Έλληνες πολίτες ένα παράθυρο στον μοναδικό πολιτισμό των Βαλεαρίδων Νήσων.

Nanda Ramon Tous
Δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για τον πολιτισμό
Δήμος της Πάλμα ντε Μαγιόρκα

Μουσική
Συναυλία της Maria del Mar Bonet και των Jaume Compte & Nafas Ensemble
Ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2009 21:00
Αίθουσα εκδηλώσεων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Λογοτεχνία
Ποιητική βραδιά με τον Josep Lluís Aguiló, τον Manel Marí και τη Susanna Rafart
Απαγγέλλει η ηθοποιός Αθηνά Μαξίμου
10 Νοεμβρίου 2009 20:00
Τελλόγλειο Ίδρυμα

Ντοκιμαντέρ
Τα φωσφορίζοντα ίχνη των σαλιγκαριών
Συνεχής προβολή στα πλαίσια της έκθεσης «Εργαστήρια του Μιρό» 8 Οκτωβρίου - 7 Ιανουαρίου
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Γαστρονομία
Επίδειξη γαστρονομίας
1-12 Νοεμβρίου 2009
Εστιατόριο Art O2, Τελλόγλειο Ίδρυμα

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ζήστε τις Βαλεαρίδες.pdf