Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 στην Ακαδημία Αθηνών η υποδοχή του Αντεπιστέλλοντος Μέλους κ. Eusebi Ayensa Prat, Καθηγητού Ελληνικής Φιλολογίας και Προέδρου του Ισπανο-Ελληνικού Μορφωτικού Συνδέσμου.

Το νέο μέλος προσφώνησε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Λουκάς Παπαδήμος και, στη συνέχεια, η Ακαδημαϊκός κυρία Χρύσα Μαλτέζου παρουσίασε το επιστημονικό του έργο.

Ακολούθησε ομιλία του κ. Eusebi Ayensa Prat με θέμα «Aoυρέα Ντε Σαρρά: Mια Καταλανή Βάκχη στους Πρόποδες της Ακρόπολης».

Aoυρέα Ντε Σαρρά (Àurea de Sarrà)

Η Àurea de Sarrà (1889-1974) ήταν μια Καταλανή χορεύτρια , η οποία, μετά το θρίαμβό της σε όλο τον κόσμο (Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Βιέννη, Μπουένος Άιρες...) χόρεψε το 1926 σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος (στην Ακρόπολη, στο ναό του Ολυμπίου Διός, στο θέατρο του Διονύσου, στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, στο Σούνιο και στην αρχαία Ελευσίνα, μεταξύ άλλων). Στην Ελλάδα έχαιρε της φιλίας του Κωστή Παλαμά, της κόρης του Ναυσικά και του αρχαιολόγου Αλέξανδρου Φιλαδελφέα. Ο πρωθυπουργός-δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, που παρακολούθησε πολλές παραστάσεις της, τής απένειμε το παράσημο του Σταυρού του Φοίνικα την ίδια χρονιά που τίμησε και τον Κωνσταντίνο Καβάφη, μια χειρονομία που προκάλεσε ένα μεγάλο σκάνδαλο στην Αλεξάνδρεια.

Σκίτσο του Καβάφη
Ομιλία στη Ακαδημία Αθηνών