Ογδόντα χρόνια μετά από το θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που δολοφονήθηκε από το καθεστώς του Φράνκο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, ένα ημιτελές κι άτιτλο έργο του ολοκληρώνεται από τον Alberto Conejero.

Ο μεγάλος Ισπανός ποιητής έγραψε μόνο ένα μέρος του τρίπρακτου αυτού έργου, που μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ως «Comedia sin título» (Άτιτλο έργο), λίγο πριν πεθάνει το 1936.

Ο Ισπανός δραματουργός και ποιητής Alberto Conejero, αφού μελέτησε εμπεριστατωμένα το ανολοκλήρωτο αυτό έργο, συνέγραψε τις δυο επόμενες πράξεις του και του έδωσε το τίτλο «El sueño de la vida» (Το όνειρο της ζωής).

Τοποθετημένο μέσα ένα θέατρο όπου παίζεται το «Όνειρο θερινής νυχτός», το έργο περιγράφει πώς ξεσπάει μια επανάσταση έξω στους δρόμους, αλλά και στην πλατεία, ανιχνεύοντας στην ουσία το ρόλο της τέχνης μέσα στην κοινωνία και πώς η ποίηση είναι σημαντική σε έναν κόσμο που καταρρέει.

Ο τίτλος και η θεματολογία είναι εμπνευσμένα από τον Καλντερόν και τα έργα «Η ζωή είναι όνειρο» και «Το μεγάλο θέατρο του κόσμου». Ο Conejero θεωρεί ότι το έργο ανήκει στην σουρεαλιστική περίοδο του Λόρκα. Ο ίδιος με εμμονή το μελετούσε για χρόνια, αλλά σύμφωνα με δήλωσή του στην εφημερίδα Τhe guardian, η τρέχουσα πολιτική κατάσταση και η άνοδος του φασισμού τον κινητοποίησε να γράψει, λέγοντας πως στην ουσία δεν ολοκλήρωσε το έργο του Λόρκα, αλλά συνδιαλέχτηκε με τις βασικές του ιδέες, χωρίς να αλλάξει τίποτα από το ήδη υπάρχον κείμενο.

Το έργο θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά και η πρώτη παράσταση θα δοθεί μέσα στο 2018.
Ο Conejero θεωρεί πως ο Λόρκα θα ενέκρινε την προσπάθειά του και δηλώνει πως η δουλειά του απηχεί την αγάπη του για τον μεγάλο συγγραφέα, καθώς είναι μια πράξη αναγνώρισης των όσων εκείνος έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα, αλλά και στον ίδιο προσωπικά ως καλλιτέχνη.

Πηγή: http://www.onlytheater.gr/buzz/global-news/item/ena-imiteles-ergo-tou-lorca-apoktaei-finale