Το νέο του βιβλίο για την πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζει αυτό το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στον ΙΑΝΟ στο κέντρο της Αθήνας, ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης. «Το Καμένο Παλάτι. Η αληθινή ιστορία του πρώτου ιθαγενούς προέδρου στη Λατινική Αμερική» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ κ
αι παρουσιάζει την πολιτική διαδρομή και τον βίο του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Εύα Αντωνοπούλου, η οποία θα συντονίσει και τη συζήτηση, η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου και η καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Μαρία Δαμηλάκου.

Το βιβλίο παρουσιάζει επίσης σημαντικά γεγονότα από τη νεότερη πολιτική ιστορία της Βολιβίας. Ο δημοσιογράφος συνάντησε τον Έβο Μοράλες στη Λα Πας, σε υψόμετρο περίπου 4 χιλιάδων μέτρων στις Άνδεις και ταξίδεψε μαζί του με το προεδρικό αεροσκάφος αλλά και με ελικόπτερο σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο Έβο Μοράλες γεννήθηκε σε ένα χωριό στις Άνδεις, σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών. Το σπίτι του δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τρεχούμενο νερό. Η σκεπή ήταν από άχυρα και το πάτωμα από χώμα. Ο Μοράλες προέρχεται από τους ιθαγενείς αϋμάρα και όπως διηγείται ο ίδιος, μέχρι την ηλικία των 14 ετών δεν είχε ούτε παπούτσια να φορέσει.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά και στον λεγόμενο «πόλεμο του νερού» στις αρχές του 2000, μια λαϊκή εξέγερση που έγινε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και στις κινητοποιήσεις που ανάγκασαν τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Σάντσες δε Λοσάδα να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο.

Το Καμένο Παλάτι είναι το δεύτερο βιβλίο του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη για την πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Το προηγούμενο βιβλίο του, «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής», (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, 2014), παρουσίαζε κυρίως την πολιτική διαδρομή του πρώην ηγέτη της λεγόμενης μπολιβαριανής επανάστασης στη Βενεζουέλα, Ούγο Τσάβες, αλλά και την ιστορία του ηγέτη της περουβιανής επανάστασης Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, συμμάχου του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος ήταν θείος του συγγραφέα.