Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου πολιτικής ιστορίας "Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής" (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη παρουσιάστηκε εκτός συνόρων, στην Ισπανία σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ισπανικός σύλλογος πολιτικού προβληματισμού "Latinoamericanos". Στο βιβλίο, μεταξύ άλλων, παρουσιάζεται η πολιτική διαδρομή του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα και η διακυβέρνηση του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο στο Περού, που ήταν θείος του συγγραφέα. Παρουσιάζονται επίσης άλλα σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής όπως τα αντάρτικα κινήματα, το πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης γνωστό ως ποπουλισμός και οι λεγόμενες πτήσεις του θανάτου που εφάρμοσαν οι λατινοαμερικανοί δικτάτορες.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Orcasur του Δήμου Μαδρίτης, παρευρέθηκαν μέλη της λατινοαμερικανικής κοινότητας που ζουν στην ισπανική πρωτεύουσα. Ανάμεσα τους ο πρέσβης της Βολιβίας κ. Εδουάρδο Ουγαρτέχε Πας και η πρόξενος του Εκουαδόρ. Στην εκδήλωση προβλήθηκε και το τρέηλερ του ντοκιμαντέρ του Ιάσονα Πιπίνη, με τίτλο "Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες", που παρουσιάζει ένα 24ωρο του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, του πρώτου ιθαγενή προέδρου στη Λατινική Αμερική.

Πρόσφατα ο φωτογραφικός φακός "συνέλαβε" στην Ελλάδα τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να διαβάζει στα υπουργικά έδρανα στη Βουλή το βιβλίο "Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής", προκαλώντας ποικίλα σχόλια.