Μια μπαλάντα του αμερικάνου jazz σαξοφωνίστα Carlos Wesley "Don" Byas, ο οποίος έζησε τα τελευταία 26 χρόνια της ζωής του μεταξύ Άμστερνταμ, Παρισιού, Βαρκελώνης και Λισσαβόνας, υπογράφει την πιο ρομαντική μελωδία στο νέο άλμπουμ του τραγουδοποιού Γιώργη Χριστοδούλου "Barcelonauta", το "Janine".

Την περίοδο 1947-1948 ο Don της jazz σκηνής έζησε στην καταλανική πρωτεύουσα, μαγεμένος από την ατμόσφαιρα της πόλης. Ο τυφλός Βαρκελωνέζος πιανίστας Tete Montoliu μπήκε στο Copacabana Club και ο Don έκτοτε διήνυσε μια χρυσή περίοδο συνεργαζόμενος με την ορχήστρα Bernard Hilda, τον Francisco Sanchez Ortega, και τον Luis Rovira. Εκεί τον ανακάλυψε έπειτα ο μαέστρος και μουσικός Lionel Hampton, ή αλλιώς ο γνωστός με το παρατσούκλι ο Mad Lione.

Εμπνευσμένος από την πόλη ο Don έγραψε το Janine, χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν απευθύνεται σε κάποια επώνυμη προσωπικότητα των μουσικών pubs της Βαρκελώνης. Το Janine είναι το μοναδικό αγγλόφωνο τραγούδι στο άλμπουμ Barcelonauta, διασκευάστηκε από τον Γιώργη και ηχογραφήθηκε με μερικούς από τους καλύτερους τζαζ μουσικούς της Βαρκελώνης - οι περισσότεροι απ' αυτούς με προσωπική δισκογραφία.

Music Video Janine: http://youtu.be/CS_5TDA4iZI

Lyrics

Janine why do you walk in my sleepAnd fill my days with dreamsAll day long I’m dreamingAll night long I’m schemingHow to get you Janine

Janine who put that gleam in your eyesThat keeps me on the beamIt’s so disconcertingWonder if you’re flirtingWhat do you mean, Janine?

How could I ever forget youOh why did I let youthe first night I met youchange all my dreams for me

Janine, you are the bright burning flameThat lights up my desireAll day long I’m dreamingAll night long I’m schemingHow to get you Janine

Όπως γράφει ο ίδιος ο τραγουδοποιός στο ένθετο σημείωμα του μέσα στο άλμπουμ, η δουλειά αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους "Barcelonautas", σ' αυτούς που ερωτεύτηκαν το "μαργαριτάρι της Μεσογείου", περπάτησαν κι ανακάλυψαν τις κρυφές γωνιές της πόλης, στους ξένους που έζησαν ή συνεχίζουν να ζουν σ' αυτήν, σ' όλους όσοι ένιωσαν την ανάγκη να ξαναγυρίσουν.

Από τις αρχές του 2014 διατίθεται και στην Ελλάδα από την Ankh στα δισκοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα iTunes /Google Play μέσω διαδικτύου.

Giorgis @ Social Media