Ο πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα κ. Ταρσίσιο Ναβαρρέτε Μόντες ντε Όκα με τη σύζυγό του κα Λους Μαρία Σουρίτα Αγκιλάρ, την κόρη τους Χιμένα, και τον αναπληρωτή επικεφαλής αποστολής κ. Φερνάντο Σαντοβάλ Φλόρες.

Στον ειδυλλιακό κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου εορτάστηκε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013 η 203η επέτειος της ημέρας εθνικής ανεξαρτησίας του Μεξικού από τους Ισπανούς.

Ανάμεσα στις σημαίες των δύο χωρών, Μεξικού και Ελλάδας, η Α.Ε. ο πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα κ. Ταρσίσιο Ναβαρρέτε Μόντες ντε Όκα με τη σύζυγό του κα Λους Μαρία Σουρίτα Αγκιλάρ και τον αναπληρωτή επικεφαλής αποστολής κ. Φερνάντο Σαντοβάλ Φλόρες υποδέχτηκαν τους καλεσμένους, εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, πρέσβεις, διπλωματικούς ακόλουθους, καθώς και πολλά μέλη από τη μεξικανική και ελληνική κοινότητα

Στο επίσημο καλωσόρισμά του ο πρέσβης ευχαρίστησε την πολιτεία για τη φιλοξενία της γιορτής στο Μουσείο και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υπέρβαση των δυσχερειών της οικονομικής κρίσης από τους Έλληνες.

Στο χώρο της υποδοχής η κα Μπέρτα Λέιβα από την πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα

Ο ειδυλλιακός κήπος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου την ώρα της υποδοχής.

Η Κολομβιανή βιολινίστρια Φρανσίσκα Ρόκα σφράγισε το λόγο υποδοχής με μια ονειρική ερμηνεία του παραδοσιακού και πολυαγαπημένου τραγουδιού “Cielito lindo”, ανάμεσα στα δένδρα του κήπου, ενώ σε γιγαντοοθόνη το ντοκιμαντέρ “Rutas de Mexico” ζωγράφιζε το χάρτη του Μεξικού με ζωντανές εικόνες από τις φυσικές ομορφιές, την τέχνη, την ιστορία και την παράδοση της χώρας.

Alt

Alt

Στη συνέχεια, σε ένα χώρο διακοσμημένο λιτά και με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα του μουσείου, που ένωνε σε μια αρμονική σύζευξη τον ελληνικό και μεξικάνικο πολιτισμό, και υπό τον ήχο της απαλής μουσικής του σαξοφωνίστα Τόμας Μουσιαλόφσκι, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο μπουφέ με παραδοσιακές νοστιμιές της μεξικάνικης αλλά και της ευρωπαϊκής κουζίνας και γευστικές margaritas με μεξικάνικη τεκίλα

AltAlt

Alt Alt

Ανάμεσα στους καλεσμένους αναγνωρίσαμε γνωστούς καλλιτέχνες όπως την εξαιρετική μεξικάνα τραγουδίστρια Μάρθα Μορελεόν και τον κορυφαίο έλληνα ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα που τίμησαν τη γιορτή με την παρουσία τους.

Alt

Η γιορτή έφτασε στο αποκορύφωμά της με την τελετή “el grito” - αναπαράσταση του περιστατικού που σηματοδότησε την έναρξη του πολέμου της ανεξαρτησίας του Μεξικού. Μετά από μια σύντομη αναφορά από τον αναπληρωτή επικεφαλής αποστολής κ. Φερνάντο Σαντοβάλ Φλόρες στο ιστορικό γεγονός που οδήγησε στην απελευθέρωση του Μεξικού από την ισπανική κυριαρχία, ο πρέσβης του Μεξικού κ. Ταρσίσιο Ναβαρρέτε Μόντες ντε Όκα, πραγματοποίησε την αναπαράστασή του. Από το μπαλκόνι του ιστορικού κτιρίου του Μουσείου, σήκωσε ψηλά τη σημαία του Μεξικού και ζητωκραύγασε, μαζί με το πλήθος, το όνομα της πατρίδας του και τα ονόματα των ηρώων που χάρισαν την ελευθερία στο λαό του. Η μπάντα του δήμου έπαιξε, όπως απαιτεί η παράδοση, τον εθνικό ύμνο του Μεξικού και, στη συνέχεια, τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και το πλήθος, Έλληνες και Μεξικάνοι από κοινού, φώναξε «Ζήτω το Μεξικό» και «Ζήτω η Ελλάδα».

Η γιορτή συνεχίστηκε μέχρι αργά με μεξικάνικα αλλά και ελληνικά τραγούδια από τον Χαράλαμπο Διαμαντόπουλο και οι καλεσμένοι, στην κοινή γλώσσα της μουσικής, χόρεψαν κάτω από ένα λαμπερό φεγγάρι, ενωμένοι σε μια θερμή παρέα με καρδιές που έμοιαζαν “cielitos lindos” - όμορφοι ουρανοί

Alt

Πολλές εντυπωσιακές παρουσίες ξεχώρισαν αλλά την παράσταση έκλεψε για μια ακόμη φορά ο Πρέσβης του Μεξικού κ. Ταρσίσιο Ναβαρρέτε Μόντες ντε Όκα τραγουδώντας μαζί με τους μουσικούς και προσφέροντας τη δική του καρδιά στη μεγάλη αυτή γιορτή.

Alt