Η Παλιά Πόλη του Παναμά (Panamá La Vieja), η πρώτη πόλη που χτίστηκε από τους ισπανούς κονκισταδόρες στην αμερικανική ακτή του Ειρηνικού, συμπληρώνει 494 χρόνια στις 15 Αυγούστου. Οι παμπάλαιες πέτρες και τα απανθρακωμένα τούβλα έκαναν την περιοχή να ανακηρυχθεί Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO.

Η πόλη αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης εξαιτίας της σαρωτικής επίδρασης του μοντερνισμού και της δεδομένης έλλειψης συντήρησης.

Για τη φετινή 494η επέτειο, ντόπιοι και μέλη οργάνωσης πολιτιστικής κληρονομιάς οργανώνουν ένα πρόγραμμα καθαρισμού της περιοχής, και επιπλέον, όπως και άλλες χρονιές, παιδικές γιορτές, εθελοντικές θεατρικές ομάδες, εμποροπανήγυρη, ενώ ειδικά για τις δημόσιες υπηρεσίες της μικρής κοινότητας η Πέμπτη θα είναι αργία.

Η κωμόπολη του Πεδράριας [1] διατηρήθηκε ζωντανή και σε αρκετά ανθηρή κατάσταση για 151 χρόνια, αλλά γι’ αυτό ίσως προκάλεσε το πάντα αυξανόμενο ενδιαφέρον του άγγλου πειρατή σερ Χένρι Μόργκαν, ο οποίος αποφάσισε να της επιτεθεί και να την κατακτήσει για να αποκτήσει όλα τα πλούτη που συσσωρεύονταν πίσω από τα τείχη της.

Όταν έμαθε για τις προθέσεις του Μόργκαν, ο δον Χουάν Πέρες ντε Γκουσμάν, γενικός διοικητής της Tierra Firme [2] πήρε μια πατριωτική απόφαση: να εκκενωθεί η πόλη και να προκληθεί έκρηξη στις πυριτιδαποθήκες, έτσι ώστε να τιναχτεί η πόλη στον αέρα πριν πέσει στα χέρια των πειρατών, γεγονός το οποίο προκάλεσε μια τεράστια πυρκαγιά που την κατέστρεψε ολοκληρωτικά. Αυτό εξηγεί το χρώμα των ερειπίων και το διασκορπισμό τους σ’ όλη την περιοχή καθώς η καταστροφή ήταν ολική και δεν έμεινε όρθιο ούτε ένα κτίσμα.

Η πόλη ξαναχτίστηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1673, αλλά σε νέα τοποθεσία δύο χιλιόμετρα Δ-ΝΔ της παλιάς πόλης, στις πλαγιές του λόφου Ανκόν, όπου παραμένει κείμενη σήμερα, με το όνομα Κάσκο Αντίγουο.

Το 1821 η περιοχή, μετά την ανεξαρτησία του Παναμά από την Ισπανία και την εθελοντική ένωση με τη Μεγάλη Κολομβία του Ελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ, μετατράπηκε από πρωτεύουσα της Χρυσής Καστίλης (Castilla de Oro) και του δουκάτου της Βεράγουας, σε πρωτεύουσα της πολιτείας του Ισθμού, με τις ίδιες διοικητικές και κυβερνητικές έδρες.

Πηγή: Telesur

[1] Pedro Arias Dávila, πιο γνωστός ως Pedrarias (1440–1531), ισπανός κονκισταδόρ διαβόητος για την αγριότητά του και την έλλειψη ηθικών φραγμών. Διετέλεσε διοικητής σε μεγάλος μέρος της Κεντρικής Αμερικής και της Κολομβίας (Χρυσή Καστίλη). Το 1519, αφού εκτέλεσε τον Βάσκο Νούνιες ντε Μπαλμπόα, ο οποίος είχε εξερευνήσει και ιδρύσει την πρώτη αποικία στην περιοχή του Ισθμού, ίδρυσε την παλιά πόλη του Παναμά.

[2] Tierra Firme (σταθερή γη). Έτσι ονομαζόταν κατά την εποχή της Κατάκτησης τμήμα της Νότιας Αμερικής που περιλάμβανε τη σημερινή Βενεζουέλα, τον Παναμά και τμήμα της Κολομβίας.