Διάφορες πηγές αποκαλύπτουν ότι στον μεξικανό συγγραφέα αρνήθηκαν σε διάφορες περιπτώσεις την άδεια εισόδου και όταν τελικά του την εξέδωσαν για να διδάξει στο Harvard, σημείωσαν πως επρόκειτο για έναν “σημαντικό μεξικανό συγγραφέα του 20ου αιώνα ”.

Το FBI παρακολουθούσε τον Κάρλος Φουέντες τουλάχιστον για 2 δεκαετίες, σύμφωνα με τα αρχεία που αποκάλυψε η υπηρεσία στην ιστοσελίδα της.

Ο διανοούμενος που έφυγε απ τη ζωή πριν από ένα χρόνο στα 83 του, θεωρείται απ’ τους αμερικανούς σαν ο “σημαντικός κουμουνιστής συγγραφέας” με μακρά ιστορία “ανατρεπτικών σχέσεων”.

Ο Φουέντες ζήτησε άδεια για να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορες περιπτώσεις αλλά είχαν δοθεί οδηγίες που καθυστερούσαν τις απαντήσεις. Ένας απ τους λόγους για τους οποίους του αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα ήταν και το ότι για κάποια περίοδο άνηκε στο Κουμουνιστικό Κόμμα του Μεξικού.

Σε μια πληροφορία με ημερομηνία 3 Απριλίου του 1962, σημειώνεται ότι μέχρι εκείνη τη μέρα, ο Φουέντες δεν είχε ζητήσει βίζα στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Μεξικό, αλλά προστίθεται ότι υπάρχουν “οδηγίες από την Ουάσινγκτον για να καθυστερήσει η έκδοσή της σε περίπτωση που εμφανιστεί η αίτηση και να αναμένονται περαιτέρω οδηγίες”.

Στο έγγραφο εμφανίζεται ότι απορρίφθηκαν αιτήσεις για βίζα από τον συγγραφέα το 1962 και το 1969.

Ο Φουέντες όμως, ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά πάντα για μικρά χρονικά διαστήματα. Όταν του ανέθεσαν τα μαθήματα σε αμερικάνικα Πανεπιστήμια, το FBI φυσικά γνώριζε ότι είχε διπλωματική βίζα και μεξικάνικο διαβατήριο.

Σε ένα έγγραφο που απευθύνονταν στον διευθυντή του FBI το 1970 συστήνεται να βρεθούν πληροφοριοδότες για να γνωρίζουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με τις δραστηριότητες του αντικειμένου. Εκείνη την εποχή ο συγγραφέας δίδασκε λογοτεχνία στη Νέα Υόρκη και στην Κολούμπια. “Λόγω της σημασίας του έργου του Φουέντες, η δημοσιότητα που πήραν οι προηγούμενες αρνήσεις της άδειας εισόδου σε σχέση με τα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, δεν είναι επιθυμητή μια έρευνα αυτή τη στιγμή”.

Ο συγγραφέας της Άουρα και του Ο Θάνατος του Αρτέμιο Κρους, έκανε πολύ αυστηρή κριτική στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και από την αρχή στήριξε την επανάσταση του Κάστρο στην Κούβα και των Σαντινίστας στην Νικαράγουα.

Στο Μεξικό, πριν το θάνατό του, θεωρούσε πως ο Ενρίκε Πένια Νιέτο δεν θα έπρεπε να ήταν πρόεδρος. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν αφού ο πρόεδρος μπέρδεψε αυτόν τον καταξιωμένο συγγραφέα με τον συγγραφέα ενός άλλου βιβλίου, τον Ενρίκε Κράουσε.

Αυτό είναι ένα από τα έγγραφα που εμφανίστηκαν πρόσφατα:

Πηγές: http://aristeguinoticias.com