Ο μύθος λέει πως ο Αγιος Γεώργιος σκότωσε τον δράκο, κάτι που στις γραφές συμβολίζει το «κακό». Όμως, αυτό που συμβαίνει στους δρόμους της Καταλονίας κάθε χρόνο τέτοια μέρα, κάθε άλλο παρά «εχθρική δραστηριότητα» θυμίζει…

Μια παράδοση που ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες, συνεχίζεται ακμαιότατα στην Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της Καταλονίας, εκεί όπου οι δρόμοι γεμίζουν λουλούδια και βιβλία.

Κι αυτό γιατί η παράδοση θέλει την συγκεκριμένη μέρα –μια αντίστοιχη με αυτή του Αγίου Βαλεντίνου - τα αγόρια να χαρίζουν ένα τριαντάφυλλο στα κορίτσια και αυτά με την σειρά τους να ανταποδίδουν με ένα βιβλίο. Με το λουλούδι συμβολίζουν την αγάπη και με το βιβλίο το «για πάντα».

Μια άλλη εκδοχή, βέβαια, θέλει τα βιβλία να «μπήκαν» στην συγκεκριμένη μέρα το 1923, όταν οι βιβλιοπώλες αποφάσισαν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, τιμώντας παράλληλα την μνήμη των Θερβάντες και Σέξπιρ, οι οποίοι έφυγαν από την ζωή στις 23 Απριλίου.

Εάν κάποιος έχει την τύχη να βρεθεί στην πρωτεύουσα της Καταλονίας την 23η Απρίλη, το σίγουρο είναι πως θα περάσει αξέχαστες στιγμές. Η Βαρκελώνη ζει ένα ατέλειωτο πανηγύρι, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε… ανθοπωλεία και βιβλιοπωλεία. Τεράστιοι πάγκοι με λουλούδια και βιβλία κοσμούν την Ράμπλα και οι πάντες βολτάρουν με λουλούδια και βιβλία ανά χείρας.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο δρόμο, με μουσικά συγκροτήματα και διάφορα άλλα event, με θέατρο και ζωγραφική. Μάλιστα, η 23η Απρίλη είναι η μοναδική ημέρα που το παλάτι της Βαρκελώνης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.

Οι «Barcelonistas» μαζεύουν βιβλία για τις φυλακές

Η «ημέρα των λουλουδιών» ή «ημέρα του βιβλίου» όπως λέγεται η 23η Απριλίου στην Βαρκελώνη, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους Barcelonistas της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, ο σύνδεσμος φιλάθλων της Μπαρτσελόνα στην Ελλάδα τιμάει την συγκεκριμένη μέρα και συνδυάζει την καταλανική παράδοση με κοινωνική προσφορά. Κάθε χρόνο ο σύνδεσμος συγκεντρώνει βιβλία από φίλους των «μπλαουγράνα» κι όχι μόνο και τα προσφέρει σε ιδρύματα ή φορείς που τα έχουν ανάγκη.

Το 2007 ήταν το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα , το 2009 οι Φυλακές Ανηλίκων του Αυλώνα , το 2010 ήταν το 1o ΕΠΑΛ Ευδήλου Ικαρίας , και το 2011 το Χαμόγελο του Παιδιού… Φέτος, χρονιά που από τον Σύνδεσμο Φίλων Μπαρσελόνα Αθήνας (Penya Barcelonista d' Atenes) είναι αφιερωμένη θεματικά στην «Κοινωνική προσφορά προς τον Άλλο», η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδέσμου είναι τα βιβλία να διατεθούν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των Γυναικείων Φυλακών Θήβας.

Οσοι, λοιπόν, θέλετε, μπορείτε να πηγαίνετε βιβλία έως και το πρώτο 10ήμερο του Μάη στα γραφεία του συνδέσμου, Βαλτετσίου 50-52 / 3ος όροφος, κάθε Δευτέρα 7-9 καθώς και τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής των αγώνων του ποδοσφαιρικού τμήματος του FC Barcelona ή να τα στείλετε ταχυδρομικά, στηρίζοντας αυτή την σημαντική πρωτοβουλία.

Επιμέλεια: ΑΛΕΚΑ ΖΟΥΜΗ

Πηγή: sentragoal.gr