Το 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν εγκαινιάστηκε σήμερα με την προβολή εκτός διαγωνισμού της βρετανικής παραγωγής The other man, του Richard Eyre, στο κάστινγκ της οποίας βρίσκουμε τον Antonio Banderas που φέτος θα λάβει ένα από τα βραβεία Donostia. Το δεύτερο βραβείο Donostia θα απονεμηθεί στην Αμερικανίδα ηθοποιό Meryl Streep, μια από τις ηθοποιούς με περισσότερες υποψηφιότητες στα Όσκαρ του Χόλυγουντ.

Όπως ξέρουμε, το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν είναι πρώτης κατηγορίας και από τις 18 ως τις 27 Σεπτέμβρη θα παρουσιάσει δεκαπέντε ταινίες που θα διαγωνιστούν μεταξύ τους. Ανάμεσά σε αυτές, El nido vacío του Αργεντινού Daniel Burman, η ισπανική Tiro en la cabeza του Jaime Rosales, και άλλες ταινίες κινηματογραφιστών διεθνούς φήμης όπως της Ιρανής Samira Makhmalbaf, του Ιάπωνα Hirozaku Koreeda, του Κορεάνου Kim Ki Duk, του Άγγλου Michael Winterbottom ή του Γάλλου Christophe Honoré. Επίσης, θα προβληθεί η αμερικάνικη ταινία Frozen River, πρώτο εγχείρημα της Courtney Hunt, καθώς και ταινίες λιγότερο γνωστών σκηνοθετών από την Τουρκία, τον Καναδά, τη Δανία και την Παλαιστίνη.

Δυναμική είναι η παρουσία της Λατινικής Αμερικής σε αυτό το φεστιβάλ, με 14 ταινίες φετινής παραγωγής να ξεχωρίζουν στην ενότητα Horizontes Latinos, αναμεσά τους η ισπανομεξικάνικη La vida loca, η μεξικάνικη Parque vía, η αργεντίνική Intimidades de Shakespeare y Víctor Hugo, η περουβιανή Dioses και η κολομβιανή Perro come perro.

Στην ενότητα Nuevos Realizadores διαγωνίζονται για το βραβείο Altadis, που μεταφράζεται σε 90 χιλιάδες ευρώ, συνολικά 14 ταινίες και 16 σκηνοθέτες. Μεταξύ αυτών, οι Αργεντινοί Martín Carranza και Victoria Galardi με το Amorosa soledad και η Μεξικάνα Andrea Martínez Crowter με το Cosas insignificantes. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συμμετέχουν αρκετοί νεαροί κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο.

Ο Woody Allen, o Javier Bardem και η Rebecca Hall παρουσίασαν το Vicky Cristina Barcelona, που προβάλλεται στα πλαίσια της ενότητας Perlas del festival. Η ταινία φτάνει αύριο στους κινηματογράφους της Ισπανίας.