Η πρώτη παγκόσμια προβολή του «Εl Greco» εκτός Ελλάδας στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή έτυχε θερμής υποδοχής στην επίσημη προβολή της στις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς οι θεατές χειροκροτούσαν και αποθέωναν τους συντελεστές για πολύ ώρα μετά το τέλος της προβολής.

Στο κατάμεστο θέατρο (χωρητικότητας 1.000 ατόμων) και μέσα σε επευφημίες κλήθηκαν στη σκηνή ο σκηνοθέτης, οι πρωταγωνιστές Νικ Ασντον και Λάκης Λαζόπουλος, ο διευθυντής φωτογραφίας Άρης Σταύρου, η παραγωγός Ελένη Σμαραγδή, ο Ισπανός παραγωγός Ρεϊμόν Μασλόρενς και η Αντζελα Τάβαλε της εταιρείας Νότρο, που έχει τη διεθνή διανομή της ταινίας.

Την επίσημη πρεμιέρα ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, ενώ ανάλογη επιτυχία σημείωσε και η δεύτερη προβολή της ταινίας, την επόμενη ημέρα. «Κανείς από εμάς δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο, εκτός από τον Λαζόπουλο», μας είπε ο Γιάννης Σμαραγδής. 

«Εδώ αγαπήθηκε η ταινία από το κοινό, αλλά πολλοί άλλοι γκρίνιαξαν... Εκεί, το κοινό είναι ανεπιφύλακτα με την ταινία... Αυτός ο θρίαμβος -γιατί περί θριάμβου πρόκειται- δεν είναι προσωπικός, είναι θρίαμβος του ελληνικού κινηματογράφου», πρόσθεσε. 

Η επιτυχία των προβολών «φάνηκε» από νωρίς - από τα εισιτήρια που εξαντλήθηκαν αμέσως, αλλά και από το αδιαχώρητο που δημιουργήθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Εl Greco: «Από το πλατό στην οθόνη», που έγιναν στις 11 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Μπάτα.

Πηγή: www.ethnos.gr