Συλλογή με μικρά χειρόγραφα ανέκδοτα ποιήματα του τιμημένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα είδε το φως της δημοσιότητας με τη βοήθεια ενός συλλέκτη, όπως έγραψαν οι εφημερίδες στη Χιλή.

Με τίτλο «Άλμπουμ της Ίσλα Νέγκρα» η συλλογή αυτή που χρονολογείται από το 1969 είναι αφιερωμένη στην Αλίσια Ουρούτια, ανηψιά του συζύγου της ποιήτριας Ματίλντης Ουρούτια που ζούσε μαζί της στην περιοχή Ίσλα Νέγκρα στη Χιλή.

Τα ποιήματα είναι γραμμένα με την τυπική γραφή του Νερούδα και φέρουν την εξαιρετικά δύσκολη υπογραφή του, γεγονός που αποκλείει κάθε πιθανότητα πλαστογραφίας, ανέφερε ο Νουριελντίν Eρμοσίγια, ένας δικηγόρος-συλλέκτης που διαθέτει πολλά ακόμα έργα του διάσημου Χιλιανού ποιητή και σκοπεύει να τα προσφέρει σε δημόσια βιβλιοθήκη.

Το άλμπουμ αυτό είναι «μια σαφέστατη απόδειξη της αγάπης του ποιητή προς την Αλίσια» δήλωσε ο δικηγόρος-συλλέκτης ο οποίος αρνήθηκε να δηλώσει το υπέρογκο ποσό που πλήρωσε για να την αποκτήσει.

Βιβλιογραφίες για τον Νερούδα αναφέρουν συχνά το όνομα της Αλίσια και πολλοί ισχυρίζονται ότι υπήρξε ερωμένη του τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η ίδια πάντως που ζει στην Άρικα, στο βόρειο τμήμα της Χιλής τηρεί στάση σιωπής.

Το «Άλμπουμ της Ίσλα Νέγκρα» δεν συγκαταλέγεται στα πολύτιμα έργα του ποιητή αλλά είναι μια συλλογή «γλυκιά, τρυφερή και συχνά τραγικά λυπημένη», όπως ανέφερε ο κύριος Ερμοσίγια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ