Με αφορμές τον εορτασμό της τέταρτης εκατονταετηρίδας από το θάνατο του El Greco, που θα πραγματοποιηθεί στο Τολέδο το 2014, καθώς και την κοινή πρόταση ψηφίσματος της 18 Φεβρουαρίου μεταξύ των τριων κομμάτων σχετικά με την αδελφοποίηση μεταξύ Τολέδο και Ηρακλείου, η Σύμβουλος για τον τουρισμό, την απασχόληση και την Οικονομική Προώθηση, Μιλάγρος Τολόν, ανακοίνωσε χθες ότι ο Δήμος του Τολέδο ήδη εργάζεται για την τελευταία φάση του έργου και πριν το 2011 οι δύο πόλεις θα έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο αδελφοποίησης.

Τόσο η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε το Φεβρουάριο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και το πρόγραμμα κατευθύνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Τολέδο. Η σύμβουλος Τουρισμού εξήγησε ότι ο Δήμος έχει έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους του Δήμου Ηρακλείου, την πρωτεύουσα του νησιού της Κρήτης όπου γεννήθηκε ο ζωγράφος και ταυτόχρονα με την Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος του Τολέδο, Emiliano García-Page, επικοινώνησε επίσημα με τον δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη. Η πόλη του Ηρακλείου απάντησε ότι θα βρίσκεται στη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου του Τολέδο, το οποίο με τη σειρά του είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη του πρωτοκόλλου.

Η αδελφοποίηση θα δρομολογήσει μια σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των δύο πόλεων, προωθώντας τον τουρισμό γύρω από την εικόνα του "πιο παγκόσμιου" ζωγράφου του Τολέδο και Ηρακλείου. Σύμφωνα με την Τολόν, η πρωτοβουλία θα είναι "ένας σημαντικό μοχλός για να κάνει την πόλη του Τολέδο το πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο αυτής της εμβληματικής φιγούρας".

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει νέα της αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων και υπάρχει μεγάλη προσδοκία, καθώς η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να αυξήσει τον τουρισμό στην Κρήτη.

Με το Ηράκλειο, το Τολέδο θα έχει συμπληρώσει δεκατρείς αδελφοποιήσεις, ανάμεσά τους και εκείνες του Ayen στη Γαλλία, Corpus Christi στις ΗΠΑ, Guanajuato του Μεξικού ή της Παλιάς Αβάνας στην Κούβα.

Άνοδος Τουρισμού

Η νέα αδελφοποίηση έχει ως στόχο να αυξήσει τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη. Σύμφωνα με την Τολόν, τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής για το μήνα Ιούλιο στο Τολέδο ήταν "καλά" και προέβλεψε θετικά αποτελέσματα για τον Αύγουστο. Συμπλήρωσε ότι οι διανυκτερεύσεις από αλλοδαπούς αυξήθηκαν σε σύγκριση με πέρυσι. Η πληρότητα 70% είναι επίσης ένα "θετικό" γεγονός το καλοκαίρι, εποχή που συνήθως οι τουρίστες προτιμούν τις παραλίες.

Πηγές: Δήμος Ηρακλείου, abc.es