Η Ελλάδα τιμάει με έναν ξεχωριστό τρόπο τον εορτασμό συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ανεξαρτησία χωρών της Λατινικής Αμερικής. Τα ΕΛΤΑ κυκλοφόρησαν μια αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων στα οποία απεικονίζονται οι σημαίες και τα εθνόσημα πέντε χωρών της Λατινικής Αμερικής. Της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, του Μεξικού και της Χιλής.
Η παρουσίαση έγινε την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2010 στην αίθουσα «Γ. Κρανιδιώτης» του ΥΠΕΞ, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα. Ο κ. Δρούτσας στην ομιλία του αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους λαούς της Ελλάδος και της Λατινικής Αμερικής. Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν πρέσβεις της Λατινικής Αμερικής και διπλωμάτες. Επίσης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ κ. Παναγιώτης Βουρνάς ο οποίος στην ομιλία του μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδος και Λατινικής Αμερικής.
«Η χώρα μας και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν τους αγώνες των χωρών αυτών για ελευθερία και ανεξαρτησία και παράλληλα επιβεβαιώνουν τις πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις των χωρών αυτών με την Ελλάδα. Παράλληλα τιμούμε τους Έλληνες ομογενείς που ζουν στη Λατινική πολλοί από τους οποίους έχουν αναπτύξει σημαντική πολιτισμική και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ομιλία ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα κατά την παρουσίαση συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων για εορτασμό 200 ετών ανεξαρτησίας χωρών Λατινκής Αμερικής (Αθήνα, 1 Ιουλίου 2010)
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα παρουσιάζουμε στην κοινή γνώμη την ειδική συλλεκτική σειρά γραμματοσήμων που εκδίδεται από τα ΕΛΤΑ με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση 200 ετών Ανεξαρτησίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό και τη διοίκηση των ΕΛΤΑ για τη συνεργασία και την εξαιρετική δουλειά που έκαναν.
Για εμάς είναι ιδιαίτερη χαρά αλλά και μεγάλη τιμή που συμμετέχουμε με αυτό το συμβολικό τρόπο στους εορτασμούς. Είναι ένας συμβολικός τρόπος αλλά συγχρόνως και πολύ σημαντικός.
Είναι όμως και χρέος μας. Χρέος που προκύπτει από τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν την Ελλάδα και τους Έλληνες με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Και αυτό, θα μου επιτρέψετε να τονίσω, δεν είναι απλά σχήμα λόγου. Αλλά πρόκειται για τα πραγματικά και απόλυτα ειλικρινή αισθήματα του ελληνικού λαού.
Πριν από 200 χρόνια περίπου, οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης εξαπλώθηκαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Βρήκαν γόνιμο έδαφος στη συλλογική συνείδηση των λαών μας και ενέπνευσαν το δίκαιο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία.
Οι παριστάμενοι Πρέσβεις είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζουν, ίσως όμως πρέπει να το θυμίσουμε και στην ελληνική κοινή γνώμη: υπήρξαν Έλληνες μαχητές που συμμετείχαν στους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Νικόλαου Κολμανιάτη, αλλά και του Σαμουήλ Σπύρου, το όνομα του οποίου φέρει και μία ιστορική φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής. Μια λεπτομέρεια της ιστορίας που όμως λέει πολλά για τις σχέσεις μας, όπως είπα, για τα κοινά αισθήματα του ελληνικού λαού και των λαών της Λατινικής Αμερικής.
Οι αγώνες των λαών μας ανέδειξαν και ηγετικές φυσιογνωμίες, που με το έργο τους και την προσωπικότητά τους έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία σύγχρονων δημοκρατικών κρατών. Θα αναφέρω μερικά μόνο ονόματα που είμαι σίγουρος ότι το σημερινό ακροατήριο γνωρίζει: José de San Martín, Simón Bolívar, Francisco de Paula Santander, Bernardo O’Higgins, Miguel Hidalgo y Costilla και, φυσικά, Francisco de Miranda. Και εδώ στην Ελλάδα, Κολοκοτρώνης, Υψηλάντης, Καποδίστριας και φυσικά κι άλλες σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας μας.
Πάνω σε αυτό το στέρεο ιστορικό υπόβαθρο αναπτύσσονται σήμερα οι σχέσεις μας. Σχέσεις που καλλιεργούνται τόσο διμερώς όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε πολιτικό επίπεδο, θα ήθελα εκ νέου να σας διαβεβαιώσω ότι για τις χώρες σας, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό σας ως ένας αξιόπιστος και αφοσιωμένος υποστηρικτής της ανάπτυξης και της βελτίωσης και ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι στη Μαδρίτη μόλις πριν μερικές εβδομάδες έλαβε χώρα η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Και πρέπει να πω, σε προσωπικό επίπεδο, ότι οι συζητήσεις που είχαμε με όλες τις προσωπικότητες, τους ηγέτες των χωρών σας διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα και αυτή η ανταλλαγή απόψεων ήταν πολύ πολύτιμη για εμάς. Και πιστεύω ότι αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι πολύ σημαντικές και ότι θα πρέπει να εργαστούμε σθεναρά προς αυτή την κατεύθυνση. Για ακόμη μια φορά, η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας αξιόπιστος και πολύτιμος υποστηρικτής και σύμμαχος όλων των προσπαθειών σας.
Οι σχέσεις μας, όμως, βασίζονται και στις γέφυρες φιλίας που έχουν δημιουργήσει οι διαδοχικές γενεές Ελλήνων μεταναστών που έχουν ενταχθεί στις τοπικές κοινωνίες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η ελληνική ομογένεια αριθμεί σήμερα πάνω από 100.000 άτομα σε ολόκληρη την περιοχή. Είμαι σίγουρος ότι και αυτοί θα υποδεχθούν αυτή τη συλλεκτική έκδοση με ενθουσιασμό. Και το στοιχείο της ελληνικής διασποράς στις χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι σημαντικό για εμάς και, όπως είπα, αποτελεί μια πραγματική γέφυρα μεταξύ των χωρών μας.
Θέλω, λοιπόν, κλείνοντας να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους παριστάμενους Πρέσβεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής για την πολύτιμη και στενή συνεργασία που είχαμε αυτούς τους τελευταίους μήνες. Θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω και τη διοίκηση και την ηγεσία των ΕΛΤΑ για αυτή τη συνεργασία. Και φυσικά να απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες στα στελέχη του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εξωτερικών, που συνεργάστηκαν για την έκδοση αυτής της καλαίσθητης συλλεκτικής συλλογής γραμματοσήμων.
Σας ευχαριστώ.
Πηγή: www.americalatina.com.gr