Οι Ζακυνθινοί του Σαγούντο
“Το Φιόρο του Λεβάντε” εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Castellon της Ισπανίας
“Το Φιόρο του Λεβάντε” εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Castellon της Ισπανίας

Οι κάτοικοι της Αρχαίας Ζακάνθης, διατυμπανίζουν:

“Καταγόμαστε από τη Ζάκυνθο”!

“Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας”!


Το χορευτικό συγκρότημα Ζακύνθου “Το Φιόρο του Λεβάντε” εκπροσώπησε την Ελλάδα, για άλλη μία φορά, συμμετέχοντας στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, που πραγματοποιήθηκε, στις 9, 10 & 11 Μαΐου, στο Castellon της Ισπανίας.
Το Ζακυνθινό συγκρότημα παρουσίασε νησιωτικούς κυρίως χορούς, αλλά και χορούς απ' όλη την Ελλάδα, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του Ισπανικού και όχι μόνο κοινού, εφ' όσον συμμετείχαν στο φεστιβάλ και σχήματα από άλλες χώρες.
Οι παραστάσεις απ' όλες τις αποστολές είχαν το στοιχείο της υψηλής ποιότητας, δίνοντας, συγχρόνως, το μήνυμα για την πίστη στην παράδοση και τον πολιτισμό, “σφραγίζοντας”με επιτυχία την όλη διοργάνωση.
Κύριος στόχος: Η συναδέλφωση των λαών, μέσω του πολιτισμού, διατηρώντας, συγχρόνως, η κάθε χώρα και ο κάθε λαός το δικό του χρώμα, κουλτούρα και παράδοση.

Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας!

Αξιοσημείωτη αλλά και συγκινητική ήταν η υποδοχή, που επιφύλαξαν στο συγκρότημά μας, η Δημοτική Αρχή και το Αρχαιολογικό Κέντρο της πόλης, Σάγουντο (Sagunto), στην περιοχή της Βαλένθιας, οι κάτοικοι του οποίου θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους Ζακυνθινών αποίκων.
Μάλιστα, υποδέχτηκαν τα μέλη του συγκροτήματος με τη φράση: “Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας!!!”
Οι στιγμές, τόσο Αρχαιολογικό Κέντρο του Σάγουντο, όσο και στο Δημαρχείο, ήταν άκρως συγκινητικές, όταν η συμπατριώτισσά μας, Κλαίρη Σκανδάμη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, διάβασε τη μαρμάρινη πλάκα, η οποία βρίσκεται στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου αναγράφεται ότι οι κάτοικοι κατάγονται από τη Ζάκυνθο και ότι η πόλη ιδρύθηκε από Ζακυνθινούς αποίκους.
Τα μέλη του συγκροτήματος επισήμαναν ότι:
“Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους αποστολές μεταφέρουν την ομορφιά του τόπου μας, την παράδοση, το πνεύμα και τον πολιτισμό μας, πέρα από το “Ναυάγιο” και το “μπαρ”, που προβάλλονται, τα τελευταία χρόνια, και, σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι “Ζάκυνθος”.
Στο σημείο αυτό, θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την ευγενή προσφορά (όπου κάθε φορά κάνει) του μαντολατοποιείου “Ζάκυνθος” τού κ. Διονυσίου Παπαδάτου & της κ. Ζελίκας Κοτσώνη, οι οποίοι προμήθευσαν την αποστολή μας με μαντολάτο και παστέλι.
Ευχαριστούμε, επίσης, τον κ. Ποταμίτη Διονύσιο από το ΚΤΕΛ, αλλά και την Κοινοπραξία Πλοίων Ζακύνθου- Κυλλήνης, οι οποίοι προσέφεραν το ήμισυ των εισιτηρίων της αποστολής από τη Ζάκυνθο προς την Αθήνα ( Ελ. Βενιζέλος) και από την Αθήνα προς τη Ζάκυνθο.
Ευχαριστούμε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις , “Bitzarro” για την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου μας.
Ευχαριστούμε, ακόμη, τη δεσποινίδα, Αιμιλία Συνετού, φοιτήτρια, η οποία μας βοήθησε, με κάθε τρόπο, αφ' ότου φτάσαμε στη Βαρκελώνη.
Ευχαριστούμε, ολόθερμα, τη συμπατριώτισσά μας, κ. Κλαίρη Σκανδάμη, η οποία όχι μόνο υπήρξε ο συνδετικός κρίκος του συγκροτήματός μας με την Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ, αλλά ήταν και το άτομο εκείνο, που βοήθησε και καθοδήγησε την αποστολή στην Ισπανία, με χίλιους δύο τρόπους, με το χαμόγελο και το καλοσυνάτο ύφος της κέρδισε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη όλων μας.
Τέλος, ευχαριστούμε όλα τα μέλη της αποστολής και, κυρίως, τα νέα παιδιά, όπου με την εν γένει συμπεριφορά τους απέδειξαν ότι υπάρχουν, σήμερα, νέοι στον τόπο μας, που σέβονται την παράδοση και πιστεύουν στο μεγαλείο του πολιτισμού.
“ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ”.

“ Το Φιόρο του Λεβάντε”

Το χορευτικό Συγκρότημα “Το Φιόρο του Λεβάντε” ιδρύθηκε, το 1964, από τον καθηγητή σωματικής αγωγής, Άγγελο Βισβάρδη.
Στο ξεκίνημά του, κατέγραψε και διέσωσε τους λαϊκούς χορούς της Ζακύνθου. Τους παρουσίασε, για πρώτη φορά, με αυθεντικούς λαϊκούς χορευτές και μουσικούς από τα χωριά της Ζακύνθου στην “Πρώτη Συνάντηση Μεσαιωνικού και Λαϊκού Θεάτρου”, τον Αύγουστο του 1965.
Το 1967, βραβεύτηκε στις εκδηλώσεις “Λόγου και Τέχνης” της Λευκάδας, όπου παρουσίασε το ΓΙΑΡΓΗΤΟ ή ΧΟΡΟ του ΘΗΣΕΑ, με πρωτοχορευτή, τον Άγγελο Βισβάρδη.
Έκτοτε, έχει λάβει μέρος σε δεκάδες φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού (Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία κ.λ.π)
Το συγκρότημα, διοικούμενο από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, που απαρτίζεται από παλαιούς χορευτές, συνεχίζει τη συστηματική καταγραφή, διδασκαλία και παρουσίαση των χορών απ' όλη την Ελλάδα, πιστεύοντας ότι έτσι συμβάλλει, με τη βοήθεια πάντα των μελών και φίλων του, στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Πρόεδρος: Άγγελος Βισβάρδης
Αντιπρόεδρος: Θανάσης Λυμούρης
Ταμίας: Λάμπρος Καπνίσης
Γραμματέας: Αναστασία Γκούσκου
Καλλιτεχνική Επιτροπή: Παναγιώτης Μακρυγιάννης, Σούλα Μπισκίνη, Κώστας Χαϊκάλης

Ημέρα τση Ζάκυθος – Καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθου
www.imerazante.gr