Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο απορρόφησης των περιφερειακών κονδυλίων αναμένεται να παρουσιάσει την Παρασκευή η Κομισιόν προκαλώντας πονοκέφαλο στην Ισπανία που έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την ΕΕ από το 2007 και κινδυνεύει να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς χρηματοδότησης της ΕΕ, προϋπόθεση για την καταβολή των χρημάτων στα κράτη μέλη είναι η έγκριση των προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης από την Κομισιόν. Ένα μικρό μέρος των κονδυλίων καταβάλλεται προκαταβολικά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αποδίδεται με τη μορφή της επιστροφής χρημάτων.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα προγράμματά της δεν έχουν ακόμη εγκριθεί και η προθεσμία καταβολής για έργα του 2007 λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, η Ισπανία κινδυνεύει να χάσει πολλά εκατομμύρια κοινοτικών κεφαλαίων.

Παρά τις πιέσεις της Μαδρίτης για παράταση της προθεσμίας κατά ένα έτος, η εν πρόταση δεν περιλαμβάνεται καν στις τροποποιήσεις που θα εξετάσει την Παρασκευή η Κομισιόν.

«Η Κομισιόν συνεργάζεται με την Ισπανία και τα υπόλοιπα κράτη μέλη για την οριστικοποίηση της συνεργασίας με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ντένις Άμποτ, εκπρόσωπος τίτλου της Κομισιόν. «Δεν μπορούμε, όμως, να κάνουμε “εκπτώσεις” με τα χρήματα των φορολογουμένων», τόνισε.

Η δυσκολία της Ισπανίας να ανταπεξέλθει στους αυστηρότερους κανονισμούς της ΕΕ έχουν προκαλέσει έκπληξη, καθώς η χώρα θεωρείται «πρωταθλητής» στην απορρόφηση περιφερειακών κονδυλίων, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει ως σήμερα με εξαιρετικά αποδοτικό τρόπο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πηγές: euboserver.com, naftemporiki.gr