Μέρος των χρημάτων που λαμβάνει η τοπική αρχή όταν πραγματοποιείται ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή της να κατανέμεται απευθείας τους πολίτες εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής αποδοχής των έργων ΑΠΕ.

Αυτό ανέφερε μιλώντας σε Ελληνο-Ισπανική Επιχειρηματική Συνάντηση για τις ΑΠΕ που διοργάνωσε η Ισπανική πρεσβεία στη χώρα μας ο διευθυντής ΑΠΕ και ΕΕ του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Χ. Πίπος, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση σημείωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα για την ενίσχυση της οικιακής χρήσης των φωτοβολταϊκών αλλά και μέτρα για την αξιοποίηση της γεωθερμίας από κατοικίες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα (έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στη ΡΑΕ), να απλοποιηθούν περαιτέρω οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να επιτευχθεί άμεσα - μέσα στη χρονιά - ο εξορθολογισμός τις αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ και τελικά, πρόσθεσε, με δεδομένο την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας στο μέλλον ελαχιστοποιείται το ρίσκο για τους επενδυτές ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ο υπουργός κάλεσε τις ισπανικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας.

Ο κ. Πίπος απαντώντας σε ερωτήσεις συνέδρων γνωστοποίησε ότι εδώ και ένα μήνα έχει αποδεχθεί το υπουργείο πρόταση της ΡΑΕ ώστε στη γενική άδεια παραγωγής για φωτοβολταϊκά να μην υπάρχει δέσμευση και για την τεχνολογία, κάτι που οδηγούσε μέχρι σήμερα σε επανέγκριση των αδειών πολλές φορές, σημείωσε ότι σε δύο μήνες θα είναι έτοιμο μετά από συνεργασία της ΕΣΥΕ του κτηματολογίου και της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ και ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την προσαρμογή του εθνικού πλαισίου για τις ΑΠΕ σε οδηγίες της ΕΕ και σε συνέχεια της δέσμευσης που υπάρχει να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας - μέχρι το 2010 - για την επίτευξη του στόχου 18% από ΑΠΕ, μέχρι το 2020, στην παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας.

Οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και οι δυσλειτουργίες του ελληνικού συστήματος σε ότι αφορά στο χωροταξικό και την περιβαλλοντική αδειοδότηση ήταν το αντικείμενο των αναφορών του διευθυντή ΕΥΠΕ του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ κ. Επαμ. Τολέρη ο οποίος σημείωσε ότι οι δυνατότητες των αρμόδιων υπηρεσιών δεν μπορούν λόγω έλλειψης υπαλλήλων να ανταποκριθούν στην πληθώρα αιτημάτων που δέχονται για τέτοιου είδους άδειες, το 30% με 40% των αιολικών επενδύσεων προσβάλλονται στο ΣτΕ, αν και υπάρχει μια βελτίωση συν το χρόνο σε αυτό το νούμερο με συνεχείς προσπάθειες στο μέτωπο της αποδοχής αυτών των έργων από την τοπική κοινωνία, ενώ μεγάλες ευθύνες για τις καθυστερήσεις παρατηρούνται και εξαιτίας των ίδιων των επενδυτών καθώς όπως είπε οι υπηρεσίες πολλές φορές καλούνται λόγω κακού σχεδιασμού ή λόγω έλλειψης ποιοτικού σχεδιασμού να επαναδειοδοτούν 4 και 5 φορές το ίδιο έργο.

Πηγή: http://stock.ana-mpa.gr/articleview1.php?id=17348