Ο Χουάν Σάντσο κέρδισε πολλά χρήματα από την ενοικίαση γερανών κατά τη διάρκεια της δεκαετούς άνθησης της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ισπανία. Σήμερα έχει 800 ανυψωτικούς γερανούς και δεν ξέρει τι να τους κάνει.

Την τελευταία δεκαετία οι γερανοί που αντίκριζε κανείς σε ολόκληρη την ισπανική επικράτεια αποτελούσαν σύμβολο της οικονομικής της ανάπτυξης. Σήμερα αποτελούν μια οδυνηρή υπενθύμιση της ύφεσης που μαστίζει την οικονομία της Ισπανίας. Σε οικοδομές σε ολόκληρη τη χώρα άχαροι γερανοί στέκονται ακίνητοι. Πολλοί απ' αυτούς κατέληξαν να κατασχεθούν από τις τράπεζες μετά την πτώχευση των εταιρειών στις οποίες ανήκαν.

Με την υφιστάμενη έλλειψη αγοραστών από την Ισπανία, οι τράπεζες και οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν στραφεί στο εξωτερικό για να πουλήσουν ό,τι έχει απομείνει από την κατασκευαστική φούσκα.

Τον περασμένο Μάρτιο ο καναδικός οίκος πλειστηριασμών Ritchie Bros. Auctioneers πραγματοποίησε το μεγαλύτερο πλειστηριασμό που έχει γίνει στην Ισπανία. Ανάμεσα στα 2.900 αντικείμενα που πουλήθηκαν σε αγοραστές από 58 χώρες ήταν: γερανοί, φορτηγά, μηχανικοί εκσκαφείς, ρυμουλκούμενα οχήματα και μπετονιέρες.

Η ζήτηση για πυργογερανούς, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή σπιτιών, διαμερισμάτων και γραφείων και όχι τόσο σε έργα υποδομών, όπως δρόμοι και γέφυρες, έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ισπανία.

Η Ισπανία έγινε η πιο σημαντική αγορά γερανών. Κατά τη διάρκεια του 2006, που γνώρισε και τη μεγαλύτερη άνθηση, άρχισαν να χτίζονται 760.000 κτήρια. Το 2006 σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής ποσότητας τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε από τα 25 κράτη-μέλη της Ε.Ε. καταναλώθηκε από την Ισπανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Greenpeace οι ακτές της Ισπανίας εξαφανίζονταν κάθε μέρα κάτω από μπετόν με ρυθμούς που θα μπορούσαν να χτίσουν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου.

Τώρα τα νεκροταφεία γερανών σε όλη την Ισπανία υπενθυμίζουν πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να μπορέσει να ανακάμψει η χώρα. Ο Jeroen Rijk, διευθυντής της Ritchie Bros., που οργάνωσε τον πλειστηριασμό του Μαρτίου, δήλωσε ότι το 90% των γερανών που πουλήθηκαν στάλθηκε σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η Ritchie Bros. δεν έχει ένα ελάχιστο επίπεδο αποθεμάτων, έτσι οι Ισπανοί πωλητές πρέπει να δεχτούν οποιαδήποτε τιμή. Δεν έχουν και μεγάλη επιλογή. Οι έμποροι λένε ότι ο οικοδομικός εξοπλισμός χάνει την αξία του πολύ πιο γρήγορα από ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, όποτε το να τον φυλάνε σε κάποια αποθήκη δεν αποτελεί επιλογή.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ