MEΓAΛH πτώση σημείωσαν το 2008 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ισπανία, γεγονός που, όπως εξηγείται από τον Έλληνα σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη Δημήτριο Χαλεπίδη, οφείλεται στην οικονομική κρίση της ισπανικής οικονομίας.

'Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε έκθεσή του, που απέστειλε στο Υπουργείο Εξωτερικών, η ισπανική οικονομία μετά από μία μακρά περίοδο ισχυρών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, έχει πλέον εισέλθει σε οικονομική ύφεση, το μέγεθος και η διάρκεια της οποίας είναι αδύνατον να υπολογισθούν με ασφάλεια προς το παρόν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανάπτυξη για το 2008 μειώθηκε στο 1,2% (οι αναπτυξιακοί ρυθμοί των τελευταίων έξι ετών ευρίσκονταν σταθερά πάνω από 3%), ενώ για το 2009 η συρρίκνωση του ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5%. Άλλες αιτίες κατά τον κ. Χαλεπίδη ήταν:

1. Η μεγάλη κρίση στον τομέα των κατασκευών, ιδίως των κατοικιών όπου μεγάλο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται αμέσως ή εμμέσως. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος τομέας παρουσίασε αρνητική ανάπτυξη για το 2008 της τάξης του 3,3%.

2. Η μέση προς χαμηλή προστιθέμενη αξία των περισσοτέρων αγαθών που εξάγεται, και

3. η μεγάλη πτώση των εξαγωγών των προϊόντων πετρελαίου που ευθύνεται για το 60% των συνολικών απωλειών του εξαγωγικού τομέα.

Ο όγκος των ελληνοϊσπανικών εμπορικών συναλλαγών μειώθηκε το 2008 κατά 5,3% κάτι που έχει να παρατηρηθεί από το 2002. Άλλωστε η άνοδος των εμπορικών ροών τα τελευταία έτη, επιβοηθούμενη από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, ήταν σταθερή με την εξαίρεση του 2004 για την Ελλάδα και του 2005 για την Ισπανία.

Το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε σταθερά αρνητικό εις βάρος της Ελλάδας παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 29,8%. Το γεγονός αυτό αποδίδεται αφενός στην πτώση που σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά 41%, και αφετέρου στην άνοδο κατά 6,5% από τις αντίστοιχες ισπανικές.

Η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στην ισπανική αγορά, όπως εμφανίζεται από τον αντίστοιχο δείκτη εξαγωγικού εμπορίου (η αξία των ελληνικών εξαγωγών ως ποσοστό επί του ισπανικού ΑΕΠ), μειώθηκε και ενώ το 2007 το ποσοστό ήταν 0,067% το 2008 έφθασε στο 0,039%.

Το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές μειώθηκε από 32,8% το 2007 σε 18,1% το 2008. Το αντίστοιχο ποσοστό κάλυψης των συνολικών, ελληνικών εισαγωγών διαμορφώθηκε στο 28,56% ακολουθώντας καθοδική πορεία.

Η Ισπανία ήταν το 2008 ο 5ος σημαντικότερος εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων στην ευρωζώνη (8ος στην Ε.Ε. των 27 κρατών - μελών) και 10ος επί του συνόλου με μερίδιο 2,9% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

Αντιστοίχως από τα στατιστικά στοιχεία της ισπανικής πλευράς, προκύπτει ότι η Ελλάδα απορροφά το 1,2% των ισπανικών εξαγωγών ευρισκόμενη στη 17η θέση της γενικής κατάταξης ενώ κατέχει το 0,15% των ισπανικών εισαγωγών ευρισκόμενη στην 62η θέση.

Από την εξέταση των είκοσι πρώτων κατηγοριών των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στην Ισπανία παρατηρείται, ότι τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, συνεχίζοντας τη σταθερή τους ανοδική πορεία, καταλαμβάνουν την 1η θέση με ποσοστό 16,8%. Στη συνέχεια οι κυριότερες κατηγορίες που έπονται είναι τα προϊόντα σιδήρου και χάλυβα με 11,3%, τα προϊόντα από πλαστικό με 9,26%, τα προϊόντα χαλκού με 8,9%, οι λέβητες και οι μηχανές με 8% και τα ορυκτά καύσιμα και λάδια με 7,3%.

 Μαρίνα Κουρμπέλα

Πηγή: www.imerisia.gr