Η ισπανός πρέσβης στην Ελλάδα, Miguel Fuertes Suárez δήλωσε χθες (27/2/2009) στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Ciudad Real ότι οι κύριες ισπανικές επιχειρήσεις, σε τομείς όπως τα δημόσια έργα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι ήδη παρούσες στην Ελλάδα και ότι μέσω της συνεργασίας με τις εν λόγω επιχειρήσεις, νέες ισπανικές επιχειρήσεις μπορούν να εισέλθουν σε αυτήν την αγορά.

Ο πρέσβης πρωταγωνίστησε της διάσκεψης που είχε σκοπό να ενημερώσει σχετικά με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και την κατάσταση του ισοζυγίου πληρωμών μεταξύ των δύο άκρων της μεσογειακής Ευρώπης.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης πριν από τη συζήτηση ο Fuertes Suárez εξήγησε ότι στην Ελλάδα είναι ήδη εγκατεστημένες σημαντικές ισπανικές εταιρείες αλλά και τους τομείς τους οποίους θεωρεί ότι είναι το μέλλον για τις άλλες επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει και στο μέλλον να έχει σημαντική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δημόσια έργα. "Όλες οι μεγάλες ισπανικές κατασκευή δημοσίων έργων έχουν εγκατασταθεί στη χώρα". Έτσι, απαρίθμησε τις ACS-Dragados, Ferrovial, Fomento de Construcciones y Contratas, πέραν των άλλων τεχνολογιών που σχετίζονται με τον τομέα αυτό, όπως η Indra ή CAF.

Ο πρέσβης προβλέπει ότι η προσπάθεια ορισμένων από αυτές τις εταιρείες στην Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει και να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις άλλες ισπανικές εταιρείες. Ταυτόχρονα, ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη εξάρτηση από την ενέργεια, και ότι ελπίζει ότι στο μέλλον θα πρέπει να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημαντική ισπανική παρουσία υπάρχει και στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, όπου σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες μόδας (Zara, Mango, Loewe, Tous, Ρομπέρτο Verino) έχουν παρουσία στις ελληνικές πόλεις. Ωστόσο, υπενθύμισε τις δυσκολίες που ενδέχεται να πρέπει να συναντήσουν τα ισπανικά αγροτικά προϊόντα τροφίμων στην Ελλάδα, καθώς και οι δύο χώρες έχουν παρόμοια προϊόντα.

Πηγή: www.latribunadeciudadreal.net