Η ισπανική Repsol, η οποία πριν από 1,5 χρόνο είδε να χάνει τον έλεγχο του αργεντινού ενεργειακού κολοσσού YPF, αποφάσισε να αποδεχθεί την αποζημίωση που της προσφέρει η Αργεντινή. Η απόφαση του ΔΣ της ισπανικής εταιρείας ήταν ομόφωνη, παρά το γεγονός ότι το ποσό -όπως φαίνεται- θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που διεκδικούσε.

Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, η Repsol θα αποζημιωθεί με 3,5 δισ. ευρώ πληρωτέα σε αργεντινά ομόλογα 10ετούς διάρκειας και απόδοσης 8,5%.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το ποσό είναι υπό διαπραγμάτευση και όλα θα καθοριστούν στις διμερείς επαφές που θα γίνουν προσεχώς μεταξύ των Ισπανών και της κυβέρνησης της Αργεντινής.

Η ειρωνεία της τύχης: ο άνθρωπος με τον οποίο θα συνομιλήσουν στο Μπουένος Αίρες οι Ισπανοί είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Αξελ Κισιλόφ. Ο 43χρονος αργεντινός ήταν ο βασικός «αρχιτέκτονας» του σχεδίου εθνικοποίησης της YPF, και ασφαλώς «κόκκινο πανί» για την Repsol που έβλεπε να χάνει τον έλεγχο του ενεργειακού κολοσσού μετά από σχεδόν 15 χρόνια.

Την απόφαση για την αποζημίωση χαιρέτησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τηλεφωνική συνομιλία υπήρξε μεταξύ της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, και του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Ο ρόλος των Μεξικανών

Σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση της συμφωνίας έπαιξε η κρατική εταιρεία πετρελαίων του Μεξικού Pemex, η οποία ελέγχει σχεδόν το 10% της Repsol (ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος).

Τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος της Pemex, Εμίλιο Λοσόγια, ο οποίος γνωρίζει προσωπικά τον αργεντινό πρόεδρο της YPF, είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να κατατεθεί πρόταση αποζημίωσης, την οποία όμως ο ισπανός πρόεδρος της Repsol, Αντόνιο Μπρουφάου, φρόντισε να απορρίψει το ΔΣ.

Ο Λοσόγια συνέχιζε να πιέζει την Repsol να αποδεχθεί τη συμφωνία, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον Μπρουφάου για την τακτική που ακολουθεί. «Εμείς δεν κερδίζουμε τίποτα από την Repsol και ο γενικός διευθυντής έλαβε 8 εκατ. ευρώ αποζημίωση για αποτελέσματα κατώτερα των ανταγωνιστών του» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η Pemex -αδιαφορώντας για τις απειλές του Μπρουφάου ότι θα κυνηγήσει στα δικαστήρια όποια εταιρεία συνεργαστεί με την κρατική πλέον YPF- έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με την YPF για την εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στο Δυτικό Ημισφαίριο, το οποίο βρίσκεται στην Αργεντινή.

Τελικά, η Repsol αποφάσισε να αποδεχθεί την προσφορά αντί να κυνηγά επί δεκαετίες ενδεχομένως το Μπουένος Αιρες στα δικαστήρια για να αποζημιωθεί.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον μεξικανό ομόλογό της Πένια Νιέτο, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για το ρόλο της Pemex και τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την YPF.

Θα επικρατήσει ειρήνη;

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία βάζει τέλος σε μια διαμάχη οικονομική, αλλά και πολιτική μεταξύ Αργεντινής και Ισπανίας, που κρατά από το 2008. Τότε, πάλι η Κριστίνα Φερνάντες κατάφερε να εξαγριώσει τη Μαδρίτη, εθνικοποιώντας τις (ισπανικών συμφερόντων) Αργεντινές Αερογραμμές.

Οι ισπανικές επιχειρήσεις χρειάζονται τις αγορές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, ειδικά της Αργεντινής όπου οι επενδύσεις από τη δεκαετία του 1990 ήταν πολύ μεγάλες.

Αλλά και η Αργεντινή χρειάζεται να αποκαταστήσει ένα κλίμα «ειρήνης» με τον επιχειρηματικό κόσμο, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Στο έδαφός της βρίσκονται τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία για να εκμεταλλευθεί χρειάζεται διεθνείς συμμαχίες.

Aπόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ