Μετά την έξοδο της Ισπανίας από την ύφεση, ήρθε και η μείωση της ανεργίας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος).

Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 5.904.700, αριθμός μικρότερος κατά 72.800 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας.

Το ποσοστό της ανεργίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου διαμορφωνόταν σε 26,26% καταγράφοντας για πρώτη φορά μείωση την τελευταία διετία.

Η μείωση της ανεργίας, η οποία έχει πτωτική τάση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, οφείλεται στην ανάπτυξη της εποχιακής εργασίας μιας και ο αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου έχει μειωθεί. Συγκεκριμένα, το σύνολο των μισθωτών που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου έπεσε στους 146.300, ενώ ο αριθμός των μισθωτών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αυξήθηκε στους 169.500. Επίσης, αυξητική τάση της απασχόλησης παρουσιάζεται μόνο στον τομέα των υπηρεσιών. Εξαιτίας της ώθησης της καμπάνιας των διακοπών, το 2013 η απασχόληση αυξήθηκε κατά ένα τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2010. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο τα νούμερα της ανεργίας έπεσαν είναι επειδή ο αριθμός των ατόμων που είναι εργασιακά ενεργοί (βάση ηλικίας, κατάστασης της υγείας, κλπ), έχει μειωθεί ξανά αυτό το τρίμηνο κατά 33.000 άτομα. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί νέοι εγκαταλείπουν την Ισπανία για να αναζητήσουν εργασία σε άλλα κράτη.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, η τάση παρέμεινε ανοδική κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς καταγράφηκαν 126.700 επιπλέον άνεργοι. Ιδίως στους νέους τα ποσοστά της ανεργίας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά διαμορφούμενα σε 54,39% στις ηλικίες από 16 έως 24 ετών.

Πηγές: Newsit, El pais.