Επιφυλακτικοί οι αναλυτές

Αναθεωρεί επί τα βελτίω τα οικονομικά στοιχεία η ισπανική κυβέρνηση

Μαδρίτη, Ισπανία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την πορεία της οικονομίας της χώρας το 2014, αναμένοντας την έξοδο από την παρατεταμένη ύφεση χάρη στην αύξηση των εξαγωγών, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times.

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι αναλυτές. Ο Ντε Γκίντος επισήμανε ότι στελέχη του υπουργείου του αναθεωρούν «ελαφρώς» την πρόβλεψη για το 2014, η οποία ως σήμερα έκανε λόγο για ένα ρυθμό ανάπτυξης +0,5% του ΑΕΠ. «Έχουμε πλέον πολλή περισσότερη εμπιστοσύνη από ό,τι πριν από έξι μήνες» φέρεται να δήλωσε ο Ντε Γκίντος, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης τα οποία δημοσιεύθηκαν στο site των FT. «Η Ισπανία θα δείξει σαφώς την ποιότητα των πολιτικών, οι οποίες εφαρμόζονται στην ευρωζώνη» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οδήγησαν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Τα στελέχη της ισπανικής κυβέρνησης εμφανίζονται να έχουν πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση τις τελευταίες εβδομάδες, επισημαίνοντας την αναστροφή της οικονομικής τάσης και το ότι η ανάκαμψη μοιάζει να είναι πιο κοντά, καθώς η ισπανική οικονομία φαίνεται να οδεύει προς έξοδο από την παρατεταμένη ύφεση. Η ισπανική οικονομία αντιμετώπισε αλλεπάλληλες υφέσεις μετά την έναρξη της φούσκας των ακινήτων, το 2008. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 26%. Το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -0,1% το δεύτερο τρίμηνο εν σχέσει με το προηγούμενο και η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα σταθεροποιηθεί ή θα αναπτυχθεί έως και κατά 0,2% το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Ο Ντε Γκίντος πρόσθεσε ότι η Ισπανία θα αρχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας με σταθερό ρυθμό το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς και ότι το 2013 θα ολοκληρωθεί με την ανεργία να βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο από το προβλεφθέν (27,1%). Είπε ακόμη πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ισπανίας θα είναι πλεονασματικό φέτος, κατά περίπου 2%. Όμως αναλυτές εμφανίζονται πολύ περισσότεροι επιφυλακτικοί από τον Ντε Γκίντος όσον αφορά την πορεία της ισπανικής οικονομίας, κάνοντας λόγο περί μιας παρατεταμένης περιόδου στασιμότητας παρά τις θετικές ενδείξεις, όπως οι αυξημένες εξαγωγές.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ