Η πάλαι ποτέ ακμάζουσα οικονομία της Ισπανίας θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να ανακτήσει την ορμή της αφού ανακάμψει από την ύφεση που προκάλεσε η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση, όπως αναφέρει σε έκθεση που εξέδωσε την Τετάρτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ισπανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,9% το ερχόμενο έτος, έχοντας σημειώσει αύξηση της τάξεως του 1,3% το 2008, ενώ προβλέπεται να σημειώσει μία ασθενή ανάπτυξη με αύξηση της τάξεως του 0,8% το 2010.

Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν στο 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας, έναντι 11% στην παρούσα φάση, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

Η οικονομία της Ισπανίας σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μία ραγδαία αύξηση στην κατασκευή κατοικιών η οποία έληξε με βίαιο τρόπο, αφήνοντας πίσω της περί το 1 εκατ. άδειες κατοικίες και υπέρογκα χρέη τόσο για τους κατασκευαστές όσο και για τους αγοραστές νέων κατοικιών.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι ανάμεσα στα σημαντικά πλεονεκτήματα της Ισπανίας περιλαμβάνονταν ένας σχετικά ακμάζων χρηματοοικονομικός κλάδος αλλά και η σημαντική ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την τελευταία 20ετία.

Ωστόσο εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Ισπανία θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους της μετά το πέρας της κρίσης.

«Ορισμένοι από τους σημαντικότερους παράγοντες πίσω από αυτές τις εξαιρετικές επιδόσεις - όπως τα χαμηλά επιτόκια μετά την υιοθέτηση του ευρώ, οι εύκολες παροχές πιστώσεων, η αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της χώρας και η μαζική μετανάστευση- αρχίζουν να ξεθυμαίνουν, γεγονός που προμηνύει μία ήπια ανάκαμψη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις απόψεις κορυφαίων οικονομολόγων και επιχειρηματιών της Ισπανίας, ο ΟΟΣΑ εκφράζει ανησυχία για χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, συστήνοντας την υιοθέτηση μίας σειράς θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευσης και τους κανόνες ανταγωνισμού.

Επιπροσθέτως, ασκεί κριτική για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υιοθέτηση ενός ευέλικτου μοντέλου στην αγορά εργασίας η αυστηρά προστατευτική εργατική νομοθεσία της Ισπανίας, τονίζοντας ότι είναι καιρός να υπάρξουν τροποποιήσεις ή ακόμη και κατάργηση του συστήματος μόνιμων συμβάσεων που χρησιμοποιείται στη χώρα.

Στο μεταξύ, η αύξηση της παραγωγικότητας στην Ισπανία κινείται με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες «σε ένα ευρύ φάσμα της βιομηχανίας και του κλάδου των υπηρεσιών», ενώ κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στους τομείς των υπηρεσιών μεταφορών, των ταχυδρομικών υπηρεσιών και των τηλεπικοινωνιών. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει δημιουργία νέων ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών σε όλους τους τομείς.

Παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ισπανική οικονομία είναι πολύ πιο ζοφερές από τις επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης της Μαδρίτης, υπουργεία και άλλοι φορείς αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση.

Τόσο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχέλ Φερνάντεθ Ορντόνεθ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Νταβίντ Βεγκάρα, δήλωσαν την Τετάρτη ότι η οικονομία της χώρας φαίνεται να έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, καθώς το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2%, κάτι που είχε να συμβεί από το 1993.

Ο κ. Ορντόνεθ προειδοποίησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να ξεφύγει εκτός ελέγχου, καλώντας την κυβέρνηση να αφήσει χώρο για περιθώρια ελιγμών στην περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί περαιτέρω.

Δυσοίωνες προβλέψεις
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ισπανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,9% το ερχόμενο έτος, έχοντας σημειώσει αύξηση της τάξεως του 1,3% το 2008, ενώ προβλέπεται να σημειώσει ασθενή ανάπτυξη με αύξηση της τάξεως του 0,8% το 2010. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν στο 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας, έναντι 11% στην παρούσα φάση.

Πηγή: www.imerisia.gr