Οι μεγάλες τράπεζες της Ισπανίας τάσσονται υπέρ της αύξησης των ελέγχων στο διεθνές οικονομικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο με τους Ισπανούς τραπεζίτες.

Ο Θαπατέρο ξεκίνησε σήμερα μια σειρά συναντήσεων ενόψει της συνόδου της G20 (των ανεπτυγμένων βιομηχανικά και των κυριότερων αναδυόμενων χωρών) που θα διεξαχθεί το Σάββατο στην Ουάσινγκτον με αντικείμενο την οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο των επαφών του είχε συνομιλίες με τους διευθυντές των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Ισπανίας--μεταξύ αυτών ήταν και ο Εμίλιο Μποτίν, ο πρόεδρος του ομίλου Santander, της μεγαλύτερης τράπεζας της ευρωζώνης.

"Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες τάχθηκαν υπέρ της αύξησης του ελέγχου και της επίβλεψης του διεθνούς οικονομικού συστήματος", σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση.

Οι ισπανικές τράπεζες είναι ουσιαστικά εμπορικές τράπεζες κλασικού τύπου και δεν επηρεάστηκαν σοβαρά από τη διεθνή κρίση. Η Santander μάλιστα επωφελήθηκε και τους τελευταίους μήνες εξαγόρασε τρεις τράπεζες, στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που αντιμετώπιζαν δυσκολίες.

Η Ισπανία δεν ανήκει στην ομάδα G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) και δεν θα συμμετείχε κανονικά στη σύνοδο της G20, όμως πίεσε προς αυτήν την κατεύθυνση επισημαίνοντας ότι έχει γίνει η 8η οικονομική δύναμη παγκοσμίως μετά από μια δεκαετία έντονης ανάπτυξης. Η Γαλλία διέθετε δύο θέσεις στη σύνοδο αυτή (ως μέλος της G7 και ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και παραχώρησε τη μία στην Ισπανία ώστε να συμμετάσχει στη σύνοδο.

Πηγή: ana-mpa.gr