Η Ισπανία επιδίδεται σε έντονη διπλωματική δραστηριότητα, επιδιώκοντας να προσκληθεί στην οικονομική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στα μέσα Νοεμβρίου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Ελ Παϊς.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Λουίς Θαπατέρο έχει προγραμματίσει να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασίας-Ευρώπης στο Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες και θα ζητήσει την υποστήριξή τους για την εξασφάλιση πρόσκλησης στη συνάντηση κορυφής της Ουάσινγκτον, αναφέρουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν στη συνάντηση μόνο τα μέλη της G8 -στην οποία δεν συμμετέχει η Ισπανία- συν τις αναπτυσσόμενες χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο Θαπατέρο υποστηρίζει ότι η Ισπανία θα πρέπει επίσης να προσκληθεί, διότι είναι η όγδοη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο υποστηρίζουν τη θέση της Ισπανίας, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στις ΗΠΑ.

Μόνιμη επιδίωξη της Ισπανίας αποτελεί μία θέση ανάμεσα στα ισχυρά έθνη του κόσμου.

Ο συντηρητικός προκάτοχος του Θαπατέρο, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, είχε μία περίοδο στενών σχέσεων με τις ΗΠΑ, όταν η Μαδρίτη υποστήριξε σθεναρά την Ουάσινγκτον στο θέμα του Ιράκ.

Ο σοσιαλιστής Θαπατέρο ωστόσο, μετά την εκλογή του το 2004, απέσυρε τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ, μια κίνηση που επέφερε ψυχρότητα στις αμερικανο-ισπανικές σχέσεις.

Πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΑ