Πολύ πιθανόν αν κρίνει κανείς από το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία μέσα σε όλη αυτή την κρίση η μεγαλύτερή της τράπεζα Santander εξαγοράζει την αμερικανική τράπεζα Sovereign Bancorp.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωζώνης η Santander εξαγοράζει το 75% της αμερικανικής Sovereign Bancorp σε καιρούς χαλεπούς, καταβάλλοντας 1,4 δις ευρώ. Οι Ισπανοί φαίνεται να αντιμετωπίζουν χαλαρά την παγκόσμια οικονομική κρίση που τους περιβάλλει. Ο υπουργός οικονομικών Πέδρο Σόλμπες, αν και σοσιαλιστής προτιμά να μην επεμβαίνει το κράτος σε τέτοιου είδους κρίσεις:«Πιστεύουμε, λέει, πως δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης, να στηρίζει τις τράπεζες, ούτε να τους λέμε πώς να επενδύουν και να διαχειρίζονται τα χρήματα τους και τους ισολογισμούς τους».

Αυτή την πολιτική αντέχει να την ακολουθεί ο Ισπανός υπουργός οικονομικών, γιατί οι ισπανικές τράπεζες βρίσκονται σε καλό επίπεδο σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Γι αυτό φροντίζει η Banco de Espana, η ισπανική Κεντρική Τράπεζα. Ο τρόπος λειτουργίας του ισπανικού τραπεζικού συστήματος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο ισχυρίζεται η αναπληρωτής πρωθυπουργός Τερέζα Φερντάντεζ ντε λα Βέγκα:«Είναι βέβαιο λέει ότι η πολύ αυστηρή πολιτική της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας και τα συμπληρωματικά μέτρα βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Βοηθούν ένα οικονομικό σύστημα το οποίο έχουν αρχίσει με μεγάλη προσοχή να εξετάζουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.»

Το κράτος θα πάρει πίσω τα χρήματά του

Η Ισπανία πέρασε μια μεγάλη οικονομική κρίση τη δεκαετία του 80 και από τότε φαίνεται πως διδάχτηκε πολλά. Η ισπανική Κεντρική Τράπεζα ασκεί αυστηρότατους ελέγχους και δεν επιτρέπει εύκολα την αγορά μετοχών με υψηλό ρίσκο. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ισπανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί και για αυτή την κατάσταση. Το κράτος θα εγγυηθεί με ένα πακέτο σωτηρίας 100 δις ευρώ την ευρυθμία των ισπανικών τραπεζών. Παράλληλα με ένα ειδικό ταμείο 30 δις ευρώ θα αγοράσει από τις τράπεζες υποθήκες ώστε να εισρεύσει σε αυτές φρέσκο χρήμα το οποίο μπορούν να διοχετεύσουν στην αγορά με μορφή δανείων. Αυτό το συγκεκριμένο ταμείο δεν αποτελεί όμως κανενός είδους πακέτου σωτηρίας όπως σπεύδει να υπογραμμίσει ο ισπανός πρωθυπουργός Ζοζέ Λουίς Ροντρίγκεζ Ζαπατερο: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ώστε να προστατευτούμε από τυχόν κινδύνους, για να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και τις πιστώσεις, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να διατηρήσουν τα χρήματα τους. Είναι μέτρα προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.»

Τα χρήματα αυτά μάλιστα όπως υποστηρίζει ο υπουργός οικονομικών θα επιστραφούν στο κράτος και μάλιστα με τόκους. Για τους φορολογουμένους δεν θα υπάρχουν έξοδα. Παρόλα αυτά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας πιστεύει ότι μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να αλλάξει η δομή του τραπεζικού συστήματος στην Ισπανία. Κάτι που κανείς δεν ακούει ευχαρίστως. Οι ισπανικές τράπεζες μέχρι τώρα αυτό το χρόνο έχουν 22,5 δις ευρώ κέρδος δηλαδή 3% περισσότερο από ότι πέρυσι.

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: www.dw-world.de