Η Ισπανία στενάζει και αυτή υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης. Υπάρχει όμως και μία διέξοδος: οι εντυπωσιακές εξαγωγικές επιδόσεις της οικονομίας, ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ζara, Τελεφόνικα, Σανταντέρ και πολλά ακόμη είναι τα μεγάλα ονόματα της ισπανικής οικονομίας με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και στον απόηχο μίας εντυπωσιακής φούσκας ακινήτων, τα μόνα ευχάριστα νέα από το μέτωπο της ισπανικής οικονομίας προέρχονται από αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν εντυπωσιακές εξαγωγικές επιδόσεις.

Η Τελεφόνικα ανήκει στις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών με παγκόσμια δράση και εμβέλεια, ενώ η Σανταντέρ παραμένει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης. Εντυπωσιακή εξάπλωση γνωρίζει ο όμιλος Inditex με τις εταιρείες ένδυσης Zara και Massimo Dutti: διαθέτει 5.500 καταστήματα και συνολικά 110.000 υπαλλήλους σε 82 χώρες του κόσμου. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, τονίζει ο Βάλτερ φον Πλέτενμπεργκ, επικεφαλής του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Μαδρίτη:

«Όταν μιλάμε για την εταιρία Zara, ας μην ξεχνάμε και τις συναφείς επιχειρήσεις: Mango, Desigual, Imaginarium, μάρκες που γίνονται όλο πιο γνωστές. Έχουμε και επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου που επίσης δραστηριοποιούνται σε όλον τον κόσμο. Ισπανοί έχουν πάρει δουλειές στο μετρό του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, της Μόσχας, έχουν φτιάξει το τρένο υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στη Μέκκα και τη Μεδίνα. Βρίσκονται παντού και αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό» τονίζει ο Βάλτερ φον Κλέτενμπεργκ.

Ρεκόρ εξωστρέφειας στην ευρωζώνη

Η Zara είναι μία από τις πιο γνωστές και πιο εξωστρεφείς ισπανικές επιχειρήσεις.

Τα μεγάλα ονόματα της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη όχι απλώς αντέχουν στον ανταγωνισμό, αλλά και καταγράφουν αύξηση-ρεκόρ στις εξαγωγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζει ο οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ από το φημισμένο ινστιτούτο ευρωπαϊκών μελετών «Μπρούγκελ» των Βρυξελλών:

«Τα τελευταία τρία, τέσσερα χρόνια οι ισπανικές επιχειρήσεις έχουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των εξαγωγών στην ευρωζώνη. Η Ισπανία έχει πολλές φορές έναν δυναμισμό μεγαλύτερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν εξαιρέσουμε ίσως την Εσθονία» επισημαίνει ο Γερμανός ερευνητής.

Το πρόβλημα είναι ότι η εντυπωσιακή εξωστρέφεια δεν επαρκεί για να τερματιστεί η κρίση στο εσωτερικό. Οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στις αγορές του εξωτερικού, κάτι που δεν βοηθά τα πεντέμισι εκατομμύρια των Ισπανών ανέργων. Παρ΄όλ΄αυτά, γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της οικονομίας στην Ισπανία επισημαίνουν κάθε τόσο ότι η εξωστρέφεια της οικονομίας διαφοροποιεί τη χώρα από την Ελλάδα, τον άλλο μεγάλο ασθενή της ευρωζώνης. Αν μη τι άλλο λοιπόν, οι επιτυχίες στις εξαγωγές προσφέρουν στους Ισπανούς μία παρηγοριά, τονίζει και ο Βάλτερ φον Πλάτενμπεργκ, διευθυντής του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Μαδρίτη:

«Κάθε φορά που μία ισπανική επιχείρηση παίρνει ένα μεγάλο project στο εξωτερικό, δεν έχει μόνο εκείνη συμφέρον να το διαδώσει στις εφημερίδες, κάνοντας δωρεάν διαφήμιση. Και οι ίδιοι Ισπανοί είναι υπερήφανοι γι αυτό. Αισθάνονται ότι τους υπολογίζουν στο εξωτερικό».

Η ώρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Οι άνεργοι δεν επωφελούνται ιδιαίτερα από την επέκταση των ισπανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Η τάση αυτή φαίνεται να σταθεροποιείται. Σύμφωνα με στοιχεία του επιμελητηρίου το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς οι ισπανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,4% απέναντι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011, ενώ τα τελευταία έντεκα χρόνια οι ισπανικές εξαγωγές προς τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 50%. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επιτυχίες αυτές δεν οφείλονται μόνο στον πραγματισμό της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν οι ισπανικές κυβερνήσεις, αλλά κυρίως στον δυναμισμό των μεγάλων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν εστιάσει την προσοχή τους στη λατινική Αμερική και στη βόρεια Αφρική.

Ωστόσο δεν λείπουν και τα προβλήματα: πολλές ισπανικές επιχειρήσεις έχουν σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης λόγω της κρίσης, ενώ ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευθούν ευκαιρίες για εξαγωγές, επισημαίνει ο Βάλτερ φον Πλάτνεμπεργκ:

«Τους λείπουν οι ικανότητες, η γνώση της ξένης γλώσσας, η εξαγωγική παράδοση. Είναι μία μεγάλη πρόκληση όλα αυτά, αλλά αν το δούμε θετικά, διαπιστώνουμε ότι η Ισπανία έχει τεράστιο δυναμικό, ότι και οι μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις σιγά σιγά αποκτούν τις ικανότητες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους».

Ralf Bosen / Γιάννης Παπαδημητρίου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: http://www.dw.de/dw/article/0,,16185030,00.html