Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με την σοβαρή επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, κατήρτισε για το έτος 2009 έναν κρατικό προϋπολογισμό ελλειμματικό, ενώ προβλεπόταν αρχικά πλεόνασμα +0,3%, πλην «ανελαστικό» ως προς τις δημόσιες δαπάνες.

«Εδώ και πολλά χρόνια, πράγματι, η Ισπανία δεν γνώρισε έναν τόσο λιτό προϋπολογισμό», σχολίασε ο υπουργός Πέδρο Σόλμπες στην τακτική επικοινωνία με τους εκπροσώπους του Τύπου. «Επιδιώξαμε (να καταρτίσουμε) έναν πραγματιστικό και προσανατολισμένο στη δημοσιονομική πειθαρχία προϋπολογισμό», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Μετά από μια ολόκληρη δεκαετία έντονης οικονομικής ανάπτυξης, η ισπανική οικονομία διανύει πλέον έναν υφεσιακό «κύκλο». Τα έσοδα των ισπανικών επιχειρήσεων, μέσα σ' αυτήν τη συγκυρία, παρουσιάζουν μεγάλη πτώση.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επισήμανε ότι έστω και κατ'αυτήν την «δύσκολη» χρονική περίοδο για τα οικονομικά των Ισπανών, θα καταβληθεί από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Θαπατέρο η προσπάθεια, «ούτε επ'ελάχιστο να μην θιγούν οι κοινωνικές κατακτήσεις» των Ισπανών.

Πάντως, ο ρυθμός ανάπτυξης που προβλέπεται για την εθνική οικονομία από τον καταρτισθέντα προϋπολογισμό είναι +1%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ