Το Ισπανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, που προβλέπει μία ένεση 52 δισ. ευρώ για την εξυγίανση του τομέα απ’ όλα τα βάρη που του κληροδότησε η λεγόμενη φούσκα των οικοδομών και των κατασκευών.

Η μεταρρύθμιση εγκρίθηκε από 303 εκ των 350 βουλευτών του Σώματος--εκείνων που ανήκουν στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), το Σοσιαλιστικό (PSOE) και την εθνικιστική καταλανική παράταξη Σύγκλιση και Ένωση (CiU).

Οι έξι αντιπρόσωποι από το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) απείχαν, ενώ κατά ψήφισαν οι βουλευτές από τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς.

Η αρχική βοήθεια προς τις τράπεζες εκτιμάτο στα 50 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο υπολογίστηκε βάσει των ισολογισμών που είχαν δημοσιεύσει τα τραπεζικά ιδρύματα τον περασμένο Ιούνιο και επικαιροποιήθηκαν με τα νεότερα στοιχεία τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος ανακοίνωσε πως η μετάγγιση ρευστότητας θα φθάσει τα 52 δισ. ευρώ.

Για ν’ ανταποκριθούν στη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση, οι κυριότερες τράπεζες της Ισπανίας ανακοίνωσαν ήδη την πρόθεσή τους να αυξήσουν μέσα στο 2012 το αποθεματικό τους κατά 10 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι να «γίνουν συγχωνεύσεις προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερο βιώσιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» και «η εξυγίανση να πραγματοποιηθεί γρηγορότερα και σε βάθος», τόνισε ο ντε Γκίνδος, παρουσιάζοντας τη μεταρρύθμιση.

Οι τράπεζες της χώρας βρέθηκαν στο χείλος της κατάρρευσης έπειτα από την έκρηξη της φούσκας στον τομέα των οικοδομών και των κατασκευών το 2008, καθώς βρέθηκαν να διακατέχουν δάνεια, που δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν, «κακές» μετοχές ύψους 176 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου) και κτήρια και οικόπεδα που έμεναν αδιάθετα και ανεκμετάλλευτα.

Την εποχή εκείνη η οικονομία σημείωσε κάθετη πτώση, στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας της, ενώ η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 23%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ