Κυρώσεις στην Ισπανία εξετάζουν οι Βρυξέλλες για πιθανώς ψευδή δημοσιονομικά στοιχεία

Υποψίες πως η νέα ισπανική κυβέρνηση δήλωσε υψηλότερο έλλειμμα του πραγματικού, ώστε η μείωσή του να φανεί αργότερα μεγαλύτερη, αλλά και καθυστερεί στη λήψη οικονομικών μέτρων για εκλογικούς λόγους φέρονται να έχουν οι Βρυξέλλες και προσανατολίζονται σε επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μαδρίτης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η ισπανική κυβέρνηση διαψεύδει τις αναφορές κάνοντας λόγο για «εικοτολογία και παραπληροφόρηση». Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις αναφορές του πρακτορείου, «έχει αφοσιωθεί στην αποκάλυψη των στοιχείων για το έλλειμμα και στο να ρίξει φως στις "τρύπες" που είχαν κρυφτεί».

Όσον αφορά το ζήτημα των στοιχείων, το Reuters υποστηρίζει πως η Κομισιόν έχει βάλει στο μικροσκόπιο την προκαταρκτική εκτίμηση της Μαδρίτης στο τέλος Δεκεμβρίου που τοποθετεί το δημόσιο έλλειμμα στο 8% του ΑΕΠ -έναντι εκτιμήσεων των Βρυξελλών για 6,6% του ΑΕΠ- κυρίως εξαιτίας των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς των περιφερειών.

Το σκέλος της καθυστέρησης στην υιοθέτηση πολιτικών εξυγίανσης αφορά τους «δισταγμούς» της κυβέρνησης Ραχόι να παρουσιάσει το προσχέδιο του επόμενου προϋπολογισμό (που περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας) πριν το Μάρτιο, εξαιτίας περιφερειακής εκλογικής αναμέτρησης τον ερχόμενο μήνα.

Τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε ερώτηση για το εάν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν πρόκειται να ζητήσει από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ τη λήψη κυρώσεων κατά της Μαδρίτης, εκτίμησαν ότι «είναι πολύ πιθανό». «Δεν το θέλουμε, αλλά αν προκύψει απόκλιση, θα είναι αναπόφευκτο» είπαν.

Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες προέβλεψε ότι η Επιτροπή όταν δημοσιεύσει στοιχεία για τα κρατικά ελλείμματα στις 23 Φεβρουαρίου, δεν θα τοποθετήσει το ισπανικό στο 8% του ΑΕΠ, όπως έκανε η ισπανική νέα κυβέρνηση.

Η Ισπανία βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ήδη από τον Απρίλιο του 2009

Πηγή: Τα Νέα