Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ενέκρινε χθες η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει τις «παθογένειες» της οικονομίας και το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο εξελίσσεται σε «εθνικό εφιάλτη».

Τα μέτρα που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, περιορίζουν το κόστος των αποζημιώσεων για απόλυση και δίνουν φορολογικά κίνητρα στους εργοδότες να προσλάβουν νέους. Οπως ανακοίνωσε η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας κυρία Φάτιμα Μπάνεθ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε προβλέπει τη μείωση του ανώτατου ορίου αποζημιώσεων για τις απολύσεις, από 45 ημερομίσθια ανά έτος εργασίας που ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις, στα 33 ημερομίσθια για κάθε έτος εργασίας. «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αγωνιστεί κατά της ανεργίας και να την αναχαιτίσει», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός.

ΡΕΚΟΡ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Η ανεργία στην Ισπανία ανέρχεται στο ύψος - ρεκόρ του 22,85% - στο υψηλότερο επίπεδο απ' όλες τις βιομηχανικές χώρες του πλανήτη - ενώ στις ηλικίες έως 25 ετών το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 48,6%! Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι (5,27 εκατομμύρια για την ακρίβεια) ήταν άνεργοι στη χώρα στο τέλος του 2011 και το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 22,85% από 21,5% που ήταν το γ' τρίμηνο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών.

Η συντηρητική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Δεκεμβρίου, υιοθέτησε νομοθετικό διάταγμα για να περάσει τη μεταρρύθμιση αυτή, το οποίο σημαίνει ότι θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευσή του. Το κείμενο αυτό θα συζητηθεί ωστόσο προηγουμένως στο Κοινοβούλιο.

«Σεβόμαστε τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν πριν από τη μεταρρύθμιση από τους εργαζομένους», διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κυρία Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία. Αλλά πρόσθεσε ότι στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι «να προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι στη χώρα μας, στρέφοντας ιδιαιτέρως την προσοχή προς τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους».

Αλλο μέτρο που αποφασίσθηκε χθες προβλέπει ότι, εταιρείες με 50 εργαζομένους ή και λιγότερους θα έχουν φορολογική ελάφρυνση 3.000 ευρώ για πρόσληψη ανθρώπων ηλικίας κάτω των 30 ετών που εργάζονται για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Πηγή: Κέρδος