Τελικά η συνταγή που ακολουθείται για την αναδιάταξη των προβλημάτων χρέους των χωρών – μελών της Ευρωζώνης δείχνει να μην παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση, ανεξαρτήτως δυναμικής της εκάστοτε οικονομίας, ύψους του χρέους κάθε χώρας και χρονικού προσδιορισμού της εκάστοτε «δράσης» στήριξης.

Στις χώρες του Μνημονίου τα αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά και η αναγκαιότητα ενός δεύτερου πακέτου στήριξης επιβεβαιωμένη, τουλάχιστον για Ελλάδα και Ιρλανδία, αλλά φαίνεται πως η «συνταγή» δεν πιάνει ούτε σε μεγαλύτερες οικονομίες όπως η ισπανική.

Για του λόγου το αληθές ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση της Ισπανίας να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος αλλά και για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ανεργίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters ο κύριος Ρεν ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως η Κομισιόν και η ΕΕ γενικότερα «αναμένει ότι η Ισπανία θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα, ειδικά όσον αφορά στις δομικές μεταρρυθμίσεις, τουλάχιστον στην αγορά εργασίας». Και κατέληξε: «Πρέπει να ενθαρρύνουμε την Ισπανία να λάβει δράση τόσο στο μέτωπο των δημοσιονομικών της, όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Πηγή: protothema.gr