Μέτρα ώστε να βοηθήσουν στη διαφυγή χιλιάδων εκπατρισμένων που ζουν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, στην περίπτωση όπου μείνουν χωρίς πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς τους, εξετάζουν τα βρετανικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Sunday Telegraph.

Κατά τη βρετανική εφημερίδα, το Foreign Office εξέφρασε την ανησυχία του ότι το 1 περίπου εκατ. Βρετανοί που ζει στην Ισπανία και οι 50 χιλιάδες που ζουν στην Πορτογαλία μπορεί να αποκοπούν από τους λογαριασμούς τους αν οι τράπεζες των δύο χωρών καταρρεύσουν.

Μάλιστα, πηγή δήλωσε στους Sunday Times ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ναύλωσης αεροπλάνων, πλοίων και λεωφορείων για να μεταφέρουν τους εκπατρισμένους πίσω στη Βρετανία.

«Το πυρηνικό σενάριο προβλέπει ότι χιλιάδες Βρετανοί εγκλωβίζονται στα αεροδρόμια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας χωρίς τρόπο να κάνουν ανάληψη από τα ATMs και χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ποιος θα ευθύνεται γι’ αυτό; Το Foreign Office», ανέφερε αξιωματούχος.

«Εξετάζουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη διαφυγή τους στην περίπτωση όπου οι τράπεζες στην Ισπανία και στην Πορτογαλία καταρρεύσουν, δίνοντάς τους ρευστό, στέλνοντας αεροπλάνα, τέτοια πράγματα. Κάναμε κάτι παρόμοιο στον Λίβανο το 2006. Είμαστε σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομίας».

Εκπρόσωποι τόσο του Foreign Office όσο και του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν πως «εξετάζονται διάφορα σχέδια για απρόοπτα», χωρίς όμως να δίνουν λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα υπήρξαν πληροφορίες ότι το Foreign Office είχε ζητήσει από τις πρεσβείες και τα προξενεία για contingency plans για διαδηλώσεις και κοινωνικές αναταραχές σε χώρες που επηρεάζονται από την κρίση της ευρωζώνης.

Πηγή: euro2day.gr