Οι πωλήσεις κατοικιών στην Ισπανία έχουν σημειώσει υποχώρηση της τάξης του 50% σε σχέση με το 2006.

Το στεγαστικό πρόβλημα της Ισπανίας είναι ιδιότυπο, καθώς αφορά την υπερπροσφορά στέγης και όχι την έλλειψή της, όπως συμβαίνει συχνά. Τα 687.000 άδεια σπίτια στη χώρα αποτελούν τη χειρότερη υπενθύμιση της κατασκευαστικής υστερίας, που διεκόπη ξαφνικά λόγω της κρίσης. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ελπίζει τώρα να προσελκύσει εκ νέου τους πολίτες στη στεγαστική αγορά, για να της ξαναδώσει τη χαμένη της αίγλη.

Πολλοί Βρετανοί μικροεπενδυτές, όμως, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις δυσκολίες της ισπανικής στεγαστικής αγοράς, που περιλαμβάνουν απάτες, απώλεια προκαταβολών και κατάρρευση κατασκευαστικών επιχειρήσεων.

Οι πωλήσεις κατοικιών στην Ισπανία έχουν σημειώσει υποχώρηση της τάξης του 50% σε σχέση με το 2006, ενώ χιλιάδες Βρετανοί μεσίτες, που είχαν σπεύσει να εκμεταλλευθούν το «ισπανικό χρυσωρυχείο» της Κόστα Μπράβα, έχουν προ πολλού εγκαταλείψει την περιοχή. Οι λίγοι που παρέμειναν κάνουν τώρα λόγο για τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. «Αυτή είναι η καλύτερή μας χρονιά μετά το 2008. Πολλοί κατασκευαστές έχουν μειώσει τις τιμές τους και η αγορά είναι και πάλι συμφέρουσα», λέει ο Ντέιβιντ Ντέιβις, του μεσιτικού γραφείου Blue Flag Properties στο Αλικάντε.

Η κυβέρνηση της χώρας προσέφερε ένα ακόμη προσωρινό κίνητρο στον κατασκευαστικό τομέα, μειώνοντας τον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων κατοικιών στο 4%, μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Το εύρος του προβλήματος είναι εμφανές στην Ισπανία, με τα παράλια της Μεσογείου να έχουν γεμίσει από απούλητες κατοικίες σε γιγάντια οικιστικά συγκροτήματα. Σε ορισμένα σημεία, η ρυμοτόμηση των νέων οικισμών είχε ολοκληρωθεί, με τους δρόμους να είναι ασφαλτοστρωμένοι και έτοιμοι να υποδεχθούν συγκροτήματα κατοικιών, που δεν κατασκευάσθηκαν ποτέ.

Την εποχή της κορύφωσης της στεγαστικής ανάπτυξης, όταν η στεγαστική πίστη ήταν προσιτή σε κάθε Ισπανό, 655.000 κατοικίες κατασκευάζονταν κάθε χρόνο στην Ισπανία, σήμερα ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τις 63.090. Σκάνδαλα, γύρω από τη χορήγηση αδειών ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, με εκείνο της Μαρμπέλα να οδηγεί σε αποκαθήλωση όλου του δημοτικού συμβουλίου από τη δικαιοσύνη.

Εκτοτε, οι μέθοδοι προστασίας ξένων αγοραστών ενισχύθηκαν σημαντικά. Ειδικός εισαγγελέας έχει διορισθεί με αποκλειστική του αρμοδιότητα τις στεγαστικές απάτες, ενώ ειδική ιστοσελίδα στα αγγλικά της ισπανικής κυβέρνησης επιτρέπει σε επίδοξους αγοραστές να ελέγχουν αυτοστιγμή τους τίτλους ιδιοκτησίας των κατοικιών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC