Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας και της Ισπανίας προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας αμετάβλητη, αλλά με αρνητικό προφίλ, την αξιολόγηση της Πορτογαλίας.

Ο Fitch έκοψε μία βαθμίδα από την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, στο AΑ-, χαρακτηρίζοντας αρνητικές τις προοπτικές της οικονομίας. Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις συνέπειες της επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ δεν αποκλείει περαιτέρω υποβάθμιση, σε περίπτωση που η χώρα αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη μείωση του ελλείμματος.

Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης την Ισπανία, στο AA-, με αρνητικό οutlook. Στο ανακοινωθέν του επικαλείται κι εδώ την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και επισημαίνει τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού στις αυτόνομες (επαρχίες) της Ισπανίας, τον οποίο χαρακτηρίζει "ιδιαίτερα μεγάλο".

Υπό επιτήρηση παραμένει η Πορτογαλία, καθώς η Fitch διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγησή της και αρνητικές τις προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας.

Πηγή: enet.gr