Μαδρίτη

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας δεν έχει πλέον τίποτε να χάσει. Ετσι σχολιάζουν οι πολιτικοί αναλυτές της χώρας την απόφαση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο να προχωρήσει στην πώληση των δυο μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, του Barajas στη Μαδρίτη και του El Prat στη Βαρκελώνη.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια επίδειξη αποφασιστικότητας του απερχόμενου πρωθυπουργού προς τις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και τους κοινοτικούς εταίρους, που ζητούν από την Ισπανία (και όχι μόνο) επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και των αποκαλούμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι εξετάζει ήδη τις προσφορές που έχουν καταθέσει οι έξι όμιλοι και κοινοπραξίες που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες είναι: η γερμανική Fraport με την Acciona, η Ferrovial με την CPP Investment, η ισπανική IFM με την Infinity Investments, η FCC με την κινεζική Changi Airports International και την Siemens, καθώς και η γαλλική Aeroports de Paris με την GIP Ilex και την Az - Argos. Άλλες εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον αποκλειστικά για ένα από τα δύο αεροδρόμια.

Οι διαδικασίες της τελικής επιλογής των δύο ομίλων θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ισως είναι συμπτωματικό ότι τότε θα λήξει και πολιτική καριέρα του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα απέχει από τις επόμενες εκλογές. Απαλλαγμένος λοιπόν από το περιώνυμο «πολιτικό κόστος», ο Θαπατέρο υπερθεματίζει στην εφαρμογή μέτρων περιστολής των δημοσιών δαπανών, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι θα κάνει τα πάντα για να μην έχει η χώρα του την... τύχη της Ελλάδας.

Ο ίδιος βέβαια φέρεται να είπε τον περασμένο μήνα σε συνάντηση με κοινωνικούς εταίρους ότι «η Ισπανία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ένα βήμα πριν ζητήσει παροχή εξωτερικού δανείου». Εκτοτε έχει «ανεβάσει ταχύτητα» επισπεύδοντας τις κάθε είδους μεταρρυθμίσεις. Η αρχή έγινε με την ψήφιση του «φρένου χρέους» από το Κοινοβούλιο, ενώ η τελευταία πράξη είναι η πώληση των δυο αεροδρομίων.

Πηγή: Βήμα