Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε λύσεις που στο παρελθόν κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Έτσι και ο ότι ο ισπανικός αποταμιευτικός τραπεζικός όμιλος Bankia -που χρηματοδότησε την εξαγορά του ακριβότερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, του Ronaldo, από τη Ρεάλ Μαδρίτης- τώρα ζητά να δανειστεί κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τι δίνει ως αντάλλαγμα για εγγυήσεις (;)

Σε αντάλλαγμα για τη ρευστότητα από την ΕΚΤ η Bankia έχει... δεσμεύσει τον Ronaldo καθώς και τον Βραζιλιάνο παίκτη Kaka (τεχνικώς, η τράπεζα έχει δεσμεύσει ένα Collateralised Loan Obligation, που περιλαμβάνει δάνεια προς τη Ρεάλ Μαδρίτης για την εξαγορά παικτών).

Η Moody's αξιολογεί, βεβαίως, τα χρεόγραφα αυτής της τιτλοποίησης με "Aaa".

Ο αρθρογράφος των FT Gary Jenkins διερωτάται σχετικά: "Θα μπορούσαμε να ζήσουμε μια κατάσταση στην οποία η ΕΚΤ θα κατασχέσει τους παίκτες; Θεωρητικά, είναι δυνατόν, έτσι παρανοϊκά όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Η Bankia μπορεί να κηρύξει χρεοκοπία. Εν συνεχεία, η Ρεάλ θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών των δανείων της, που είναι εξασφαλισμένα με έσοδα από διαφημίσεις και τηλεοπτικές μεταδόσεις. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η Ρεάλ Μαδρίτης έχει χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, στην Ισπανία υπάρχει μακρά ιστoρία ποδοσφαιρικών ομίλων που εξασφαλίζουν δημόσιο χρήμα - όπως ακριβώς και οι τράπεζές της".

Πηγή: newscode.gr