Εγινε κροίσος αγοράζοντας στην κρίση

Κάθε Δευτέρα ο μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ απολαμβάνει στη σχετικά απλή κατοικία του σπιτικό φαγητό. Συνήθως είναι το μεξικάνικο κεσαντίγιας, καθώς ο 72χρονος επιχειρηματίας και κάτοχος μιας αμύθητης περιουσίας που εκτιμάται σε 74 δισ. δολάρια παραμένει πιστός στις συνήθειες της χώρας του και στις ταπεινές ρίζες του. Φέτος βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση της κατάταξης του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, διευρύνοντας μάλιστα την απόσταση που τον χωρίζει από τον δεύτερο, τον Αμερικανό Μπιλ Γκέιτς, τον οποίο ξεπέρασε για πρώτη φορά πέρσι. Ηταν η πρώτη φορά που ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο προήλθε από αναδυόμενη χώρα.

Ο Σλιμ, ο οποίος είναι αυτοδημιούργητος γιος λιβανέζου πρόσφυγα, κατάφερε τον τελευταίο χρόνο να αυξήσει την αξία της περιουσίας του κατά 20,5 δισ. δολάρια. Ναυαρχίδα του, η εταιρεία Αmerica Μovil, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Αμερική με 225 εκατ. συνδρομητές, στην οποία ανήκει η μεγαλύτερη επιχείρηση σταθερής τηλεφωνίας στο Μεξικό, η Τelefonos de Μexico SΑΒ, καθώς και το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι και ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός διεθνών κλήσεων, αλλά και εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Κολομβία, το Περού και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Πάνω από 200 εταιρείες
Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες εκτείνονται από το λιανικό εμπόριο, με την αλυσίδα πολυκαταστημάτων Sanborns, μέχρι τις τράπεζες και τις κατασκευές, τα εστιατόρια και την ακίνητη περιουσία. Στο χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών του περιλαμβάνονται μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως είναι η εφημερίδα «Νew Υork Τimes», το φημισμένο πολυκατάστημα Saks, αλλά και η Βronco Drilling. Η σημαντική άνοδος της περιουσίας του το 2010 οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο άλμα κατά 42% της τράπεζάς του Grupo Financiero Ιnbursa, η οποία επέκτεινε το δίκτυό της, αλλά και στον διπλασιασμό του ομίλου του Grupo Carso, ο οποίος διεύρυνε τις μονάδες εξόρυξης και εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας. Συνολικά, η οικογενειακή αυτοκρατορία του περιλαμβάνει πάνω από 200 εταιρείες, ενώ η επιρροή του ξεπερνά τα μεξικανικά σύνορα και απλώνεται σε όλη τη Λατινική Αμερική μέχρι τις ΗΠΑ. Ο ίδιος πάντως δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και απαιτεί από τους ανθρώπους του να γράφουν ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει σε ένα φύλλο χαρτί.

Επενδυτής από τα 11
Γεννημένος το 1940, ο χήρος σήμερα δισεκατομμυριούχος- η γυναίκα του πέθανε πριν από δώδεκα χρόνια- διατηρεί τον θαυμασμό του για τον πατέρα του, Χούλιαν, ο οποίος έφτασε στο Μεξικό από τον Λίβανο στην ηλικία των 14 ετών και έβαλε τα θεμέλια της οικογενειακής περιουσίας ξεκινώντας από τον χώρο των ακινήτων τη δεκαετία του ΄70, την εποχή της μεξικανικής επανάστασης. Ο ίδιος ο Κάρλος άρχισε τις επενδύσεις του στην ηλικία των 11 αγοράζοντας αποταμιευτικά ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Στα 15 είχε εξαγοράσει μικρό μερίδιο στην Βanco Νacional de Μexico, η οποία ήταν τότε η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Οι επιχειρηματικές του φιλοδοξίες ενισχύθηκαν όταν διάβασε ένα άρθρο για τον μεγιστάνα του πετρελαίου Ζαν Πολ Γκετί στο περιοδικό «Ρlayboy».

Αφού σπούδασε πολιτικός μηχανικός, άρχισε να εργάζεται πολλές ώρες την ημέρα για να στήσει τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία και στην ηλικία των 26, το 1966, η περιουσία του είχε φτάσει τα 40 εκατ. δολάρια. Η σημαντική στιγμή στη δημιουργία της περιουσίας του, όπως και στην περίπτωση του πατέρα του, εκδηλώθηκε σε περίοδο εθνικής κρίσης. Εκμεταλλεύτηκε τις μαζικές πωλήσεις που έκαναν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές κατά την περίοδο της μεγάλης ύφεσης στο Μεξικό το 1982 για να χτίσει τη δική του αυτοκρατορία.

Κατά την περίοδο αυτή δημιούργησε την Grupo Carso, ιδιοκτήτρια σήμερα των αλυσίδων Sanborns και Sears καθώς και μεταποιητικών επιχειρήσεων αλλά και της Τ1ΜSΝ, εταιρείας αντίστοιχης της Μicrosoft ΜSΝ. Οκτώ χρόνια μετά την ύφεση εξαγόρασε τον κρατικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών, Τelmex, υπερισχύοντας έναντι 35 άλλων διεκδικητών. Ομως, παραμένει άνθρωπος χαμηλών τόνων. Φοράει ένα ρολόι με πλαστικό λουράκι ενώ όταν δεν εργάζεται, χαίρεται να βρίσκεται τα βράδια στο σπίτι του ανάμεσα στα παιδιά και τα εγγόνια του.

Πάντως, ο δισεκατομμυριούχος Μεξικανός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

«Πρέπει να μοιράζεσαι τα φρούτα, όχι τα δέντρα»

Ο Κάρλος Σλιμ επιλέγει να ζει σε ένα σχετικά απλό σπίτι με μόνο έξι υπνοδωμάτια και μια μέτρια πισίνα, το οποίο διαφέρει παρασάγγας από τις επαύλεις όπου διαμένουν πολλοί από τους δισεκατομμυριούχους της λίστας του «Forbes». Σε παλαιότερη συνεύντευξή του είχε δηλώσει: «Ο πλούτος είναι σαν τον οπωρώνα. Πρέπει να μοιράζεσαι τα φρούτα, όχι τα δέντρα». Μόνο οι συλλογές του από πίνακες των Βαν Γκογκ, Ρενουάρ και άλλων επιφανών καλλιτεχνών μαρτυρούν το μέγεθος της περιουσίας του. Ο Σλιμ είναι, άλλωστε, ο μεγαλύτερος συλλέκτης στον κόσμο γλυπτών του Ροντέν, τα οποία διακοσμούν τα δωμάτια του σπιτιού του.

Η συλλογή έργων τέχνης του Σλιμ βρίσκεται στην Πόλη του Μεξικού, στο Μουσείο Σουμάγια, που φέρει το όνομα της γυναίκας του, με την οποία παντρεύτηκε το 1967 και απέκτησε έξι παιδιά.

Η φιλανθρωπική του δράση απλώνεται από έργα σε παιδεία και υγεία μέχρι την ανακαίνιση ιστορικών γειτονιών της πόλης του Μεξικό. Πέρσι τέτοια εποχή είχε επιχορηγήσει με 6 δισ. δολάρια τα τρία φιλανθρωπικά του ιδρύματα, ενώ νωρίτερα είχε ενώσει δυνάμεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και τον καναδό μεγιστάνα Φρανκ Γκιούστρα σε μια εκστρατεία κατά της φτώχειας στη Λατινική Αμερική.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ