Οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν μαύρες τρύπες σε τράπεζες και περιφέρειες

Moody's - Υποβάθμιση περιφερειών του Ισπανικού Κράτους

Ένα ακόμα χτύπημα δέχτηκε η Ισπανία από τους οίκους αξιολόγησης μία μόλις ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο επίπεδο Aa2. Όμως η σημερινή υποβάθμιση τεσσάρων περιφερειών είχε εμμέσως προαναγγελθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση του οίκου Moody’s.

Συγκεκριμένα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την αξιολόγηση της Καστίλης – Λα Μάντσα στο επίπεδο Α2, της Καταλονίας σε Α3 και των περιοχών Βαλένθια και Μούρθια σε Α2 και Α1 αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Moody’s εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες περιφέρειες δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους για τη διετία 2011-2012 καθώς δεν κατάφεραν να ελέγξουν αποτελεσματικά την πορεία του ελλείμματος την περασμένη χρονιά. Κατά συνέπεια και για τις τέσσερις περιφέρειες οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, σημειώνεται από τη Moody’s.

Πρόκειται για την επιβεβαίωση μίας προαγγελθείσας υποβάθμισης η οποία είχε υπονοηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Χθες η Τράπεζα της Ισπανίας εξέδωσε τις εκτιμήσεις της για το ποσό που θα χρειαστούν οι συνεταιριστικές, αποταμιευτικές τράπεζες της περιφέρειας (cajas) προκειμένου να καλύψουν ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη οικονομική κρίση που έπληξε βαρύτατα τη στεγαστική αγορά της χώρας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Μαδρίτης το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα χρειαστεί νέα ένεση ρευστότητας ύψους 15,15 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας.

Την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ισπανίας ακολούθησαν δύο «απαντήσεις» από τους οίκους Moody’s και Fitch οι οποίοι αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των υπολογισμών του ισπανού κεντρικού τραπεζίτη Μιγκέλ Ανχελ Φερνάντες Ορντονιές.

Η Moody’s εκτιμά ότι οι «μαύρες τρύπες» των συνεταιριστικών αποταμιευτηρίων -στα οποία έχουν μερίδιο κεφαλαίου οι περιφέρειες, οι δήμοι και οι καταθέτες- ανέρχονται κατά το «αισιόδοξο σενάριο» σε 50 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με μια πιο απαισιόδοξη εκδοχή αγγίζουν τα 120 δις. ευρώ. Σε ανάλογες εκτιμήσεις προχώρησε και η Fitch υπολογίζοντας ότι οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν ενισχύσεις ρευστότητας που θα κυμανθούν από 38 έως 97 δισ. ευρώ.

Η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων της Τράπεζας της Ισπανίας δεν είναι ασφαλώς μόνο θέμα γοήτρου για τον εποπτικό φορέα των ισπανικών τραπεζών. Το σημαντικότερο είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης φοβούνται (βάσιμα ή όχι) ότι το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος της χώρας είναι μεγαλύτερο από όσο φαίνεται και μπορεί ασφαλώς να έχουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σε επίπεδο περιφερειών και κεντρικής διοίκησης.

Πηγή: To Bήμα