Απορρίπτει τις γερμανικές αιτιάσεις για τον ηθικό κίνδυνο

AltΗ υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγκάδο τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε συνέντευξή που παραχώρησε χθες στη Μαδρίτη ότι στην περίπτωση της Ελλάδας θα πρέπει να εφαρμοσθούν «διαφορετικές φόρμουλες» για να περιορισθεί το βάρος των επιτοκίων καθώς η χώρα εντείνει τα μέτρα λιτότητας.

«Όροι θα πρέπει να επανεξετασθούν», δήλωσε η Σαλγκάδο.

Η ίδια αναφερόμενη για το ζήτημα ηθικού κινδύνου που θέτει η γερμανική πλευρά τόνισε. «Πιστεύω πως είναι σκληρό να μιλάμε για ηθικό κίνδυνο στην περίπτωση της Ελλάδα. Η ενίσχυση παρέχεται υπό πολύ αυστηρούς όρους και αυτό αποτρέπει τον ηθικό κίνδυνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για το εάν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να προβλέπει την δυνατότητα επαναγοράς χρέους, η Σαλγκάδο υπογράμμισε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν κατά πόσον ο μηχανισμός που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα επιτρέπει την αγορά κρατικών ομολόγων.

«Όσα περισσότερα μέσα διαθέτουμε για τη στήριξη του ευρώ τόσο το καλύτερο», δήλωσε η Σαλγκάδο.

Σημειώνεται πως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αυξήσει την αντίστασή της στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων δανεισμού των μηχανισμών διάσωσης, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να επιδιώκουν την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με την ενίσχυση της δύναμης πυρός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 440 δισ. ευρώ.

Πηγή: tanea.gr